Josefine Engström tecknad av Stina Wirsén

Några ord om AI

ur Nyhetsbrev till Svenska Tecknares medlemmar i januari 2023

Ordföranden har ordet
2023 spås av vissa att bli året då AI gör entré på riktigt inom de visuella yrkena. Redan nu är AI på allas läppar – det skrivs och pratas om AI vart man än vrider och vänder sig, så även i styrelsen och på kansliet hos Svenska Tecknare.Just nu håller vi på och lär oss om vad AI är idag och försöker bilda oss en uppfattning om vad AI kommer innebära för morgondagen. Vi träffar kreatörer som jobbar med AI, vi träffar designbyråer och pratar om vad AI kan komma att innebära för dem, vi bjuder in bild- och formskapare med olika syn på verktyget och bokar möten med representanter för AI, samt samarbetar med andra medlemsorganisationer i frågan.  Åsikterna om AI går isär. Många ser AI som ett behjälpligt verktyg i den kreativa processen, andra ser AI som ett hot mot våra yrkesgrupper. En del jämför AI-teknikens intåg med kamerans och andra ser det som någonting helt nytt som inte går att jämföra med tidigare teknik. Men att AI fortfarande är i sin linda är alla eniga om och att AI väcker en hel del frågor står helt klart. En stor fråga för föreningen är hur upphovsrätten påverkas av AI – kan en AI-genererad bild omfattas av upphovsrätten och i förlängningen hur kommer arvodena påverkas? Men AI väcker också existentiella frågor som vad händer med konsten och kulturen om en maskin skapar den, vad händer med mottagarna om det är en maskin som kommunicerar med dem och vad händer med oss om det mänskliga skapandet blir marginaliserat? Det är nog inte överilat att anta att AI kommer påverka flertalet samhällssektorer. Exakt vad AI kommer att innebära för oss inom den visuella kulturen är fortfarande oklart, men man kan nog konstatera att AI kommer att ha inverkan på flertalet av våra yrkesområden. Givet är att det inte går att stoppa utvecklingen och lika givet är det att Svenska Tecknare kommer att fortsätta arbeta med frågan.

/Josefine Engström————————————————– Lite mer om AI – några tips

Adobes förinställningarVisste du att Adobe har förinställt att du genom att använda deras tjänster godkänner att de används för deras AI-verktyg? Du kan ändra inställningen när du är inloggad på ditt Adobe-konto genom att följa dessa instruktioner. Vill du undersöka om något AI-verktyg tränats på dina bilder eller din design?Sidan ”Have I been trained”  skapades av konstnärsnätverket Spawing för att ge visuella kreatörer möjligheten att ta bort sina verk från AI-generatorer.  Pågående rättsprocesserJust nu pågår ett några intressanta rättsprocesser, där kreatörer/bildinnehavare stämmer AI-företagen, som vi vill tipsa er om att följa.– Formgivaren och juristen Matthew Butterick har tillsammans med Saveri Law Firm lämnat in en stämning i USA mot GitHub Copilot som används av bland andra Microsoft och OpenAI.– Butterick är även inblandad i stämningen som konstnärerna Sarah Andersen, Kelly McKernan, och Karla Ortiz lämnat in mot Stability AI och Midjourney.– Bildbyrån Getty images har stämt Stability AI (som används för Stable Diffusion) för upphovsrättsbrott och hävdar att verktyget tränats på bilder som företaget äger utan att be om lov eller köpa en licens.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.