Sök IR– ersättning! Nu även för viss grafisk form

Se hit grafiska formgivare och illustratörer! Det finns upphovsrättsersättning att söka för dig som har verk publicerade i böcker, tidningar och på nätet. Sök IR senast 31 mars.

Individuell reprografiersättning (IR) ersätter bildskapare för att deras publicerade verk, i till exempel böcker, kan ha kopierats i skolor och på arbetsplatser. Även vissa digitala publiceringar ersätts. Skolor och arbetsplatser tecknar ett kopieringsavtal med Bonus Copyright Access för att kunna göra detta. Pengarna från avtalen är upphovspersonernas kompensation för intrången i upphovsrätten och en betalning för att verken nyttjas. För att ta del av ersättningen måste du som upphovsperson själv redogöra för var och när dina verk publicerats.

Nytt för i år! Nu kan IR sökas för grafisk form
Från 2023 kan IR-ersättning även sökas för viss grafisk form. Det gäller upphovspersoner som är grafiska formgivare av böcker eller specialutgåvor av tidningar där formen har ett eget uttryck.

Svenska Tecknare har sedan många år eftersträvat att grafisk form ska ha samma erkännande som illustration, musik, författarskap och omfattas av upphovsrätten – undersökningar har gjorts och jurister har rådfrågats. Så här skrev Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström om ersättningen i en krönika från 2022:

”Nu har vi äntligen nått så långt att grafiska formgivare kan söka kopieringsersättning för sina alster, specifikt för bokomslag och för specialutgåvor av tidningar där formen har ett eget uttryck som ”avsevärt frångår tidningens normala layout och uttryck”. Förutsättningen för att ha rätt till ersättningen är att verket är upphovspersonens egen skapelse att det personliga uttrycket är synligt. Formgivningen ska helt enkelt vittna om den grafiska formgivarens egna fria och kreativa val. ”

Ordförande Josefine Engström. Foto: Anneli Nygårds.

Ansök hos Bildupphovsrätt
Det är Bildupphovsrätt som administrerar och fördelar IR-pengarna till kreatörer inom bild och form. Du som kreatör söker genom att anmäla publicerade verk på Mina sidor på Bildupphovsrätts webb. Läs mer och klicka vidare till ansökan här.

Sök senast den 31 mars!

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.