2021-01-14

Animation i Photoshop

0

Hej!
Jag misslyckas med att få bildruteanimeringen i Photoshop att fungera. Jag undrar vad jag gör fel.
Jag har sparat ner fyra teckningar i jpg-format efter alla regler och döpt dem med 001, 002 och så vidare.
Jag öppnar ett nytt dokument i Photoshop för animation. När dokumentet är öppet väljer jag ”Skapa bildruteanimering” på tidslinjen.
Men när jag tar in mina fyra teckningar så lägger de sig som en videosekvens i stället. Animationen fungerar, men jag vill kunna färglägga och ändra. Därför vill jag inte ha en videosekvens. Jag har klickat upp bildrutor vid tidslinjen, fyra olika, och klickat i tiden för varje (2 sek) och även lagt upp fyra olika lager. Men när jag tar in teckningarna så förvandlas animationen i alla fall till en videosekvens. Hur ska jag göra för att få till en bildruteanimering? På nätet finns mycket, men ingenstans hittar jag något om detta. Sitter fast. Hur gör jag?
Vänliga hälsningar
Susanne

1 Answer

0
Hej!
Jag använder ofta andra program till animation, så jag är inte superuppdaterad om vad man kan göra med animation i Photoshop, och det är möjligt att det finns bättre verktyg där än de jag känner till. Med det sagt har jag ändå en steg-för-steg-instruktion att bjuda på, den har några år på nacken, men dessa verktyg finns i alla fall fortfarande. Upplägget här är att första ladda in bilderna i dokumentet som vanliga lager och sedan ställa in dem som animation, jag vet inte om det gör någon skillnad, men då lyckas i alla fall jag göra ändringar på de olika bildrutorna sedan. Kom bara ihåg att markera både rätt bildruta och rätt lager när du ska göra ändringar.

Steg-för-steg:

File > Script > Load files into stack
Markera alla bilder du vill ha med och öppna.
Nu kommer alla bilder att öppnas som lager i ett dokument, efter den ordning de stod i mappen. Animationen kommer att börja ifrån det nedersta lagret, så förmodligen måste du markera alla lager och välja Layer > Arrange > Reverse för att det ska bli rätt.

Öppna sedan window > timeline
Välj "create frame animation" i rullisten mitt i timeline-fönstret.
Nu ser du förmodligen bara en bildruta i timeline-fönstret, det löser du genom att välja ”Make Frames From Layers” i fönstrets meny uppe till höger.

Hoppas att det löser problemet!
Elin