2018-04-07

Bildkvalitet pdf för A5-häfte

0

Hej!

Jag ska spara ett dokument som pdf, så att det går att skriva ut på flera dubbelsidiga A4, för att sedan vikas till ett A5-häfte.

För att sidorna ska hamna rätt, väljer jag då ”Arkiv”, ”Skriv ut häfte” och Skrivare Adobe PDF. Men, till skillnad från när jag sparar uppslagsvis via ”exportera”, verkar det inte som att jag kan välja exakt vilken upplösning bilder ska komprimeras till, utan illustrationerna (bitmappar) komprimeras för mycket och blir suddiga (märks av mest på de minsta illustrationerna. Illustrationerna är i 300 dpi och mycket större än den slutliga storleken). När jag provar via ”exportera” och väljer hög upplösning blir bildkvalitén bra, men då får jag inte den rätta sorteringen på sidorna.
Finns det något lösning på detta?

Tack på förhand! Åsa

2 Answers

0
Hej,
Jag har försökt hitta var man kan ställa in detta, men det verkar lite otydligt. Den absolut enklaste lösningen är att spara ut en vanlig pdf (via "exportera") och sedan använda Adobe Acrobat när du skriver ut, där finns nämligen också en funktion för häfte. Det kan nog se lite olika ut på olika versioner, men om du går på "skriv ut" ska det finnas någonstans i fönstret (det kan ligga under "Egenskaper").

Hoppas detta fungerar för dig, så slipper du krånglet. Men hör av dig annars, så försöker vi hitta en lösning.

//Elin
0
Tanken är att slutanvändare ska kunna skriva ut utan allt för mycket meck, det är nämligen utskriftsmaterial till skolor, och det kan vara allt från dataproffs till ovana användare som skriver ut. Har nu sparat i den högsta kvalitet som jag fått till via "skriv ut som häfte", vilket blir halvokej - kanske kan det duga om jag inte hittar någon bättre lösning. Tack för svar ändå!

Med vänlig hälsning Åsa