2015-04-20

Hur får jag färgerna att stanna?

0

Jag har gjort en logotyp i illustrator. Den består av två färger. Exempel: Den ljusa färgen är C: 61 M:25 Y: 35 K: 0. Men när jag öppnar filen så har den ändrats till C:59 M:23 Y:33 K:5
Jag ändrar till rätt färger. Sparar. Men färgerna envisas med att ändras.
Jag öppnar ett nytt dokument. Kopierar elementen dit. Ändrar till rätta färger. Sparar. Stannar färgerna? Icke.
Jag bryter ihop snart.
Har gjort ett helt designprogram, men tog för givet att färgerna var rätt. Nu måste jag göra om allting.
Vad gör jag för fel? Och vad ska jag göra?

Bästa hej!
Jeanette

3 Answers

0
Hej!

Kan det ha att göra med att färgrymden på dokumentet är RGB?

Navigera till "File" > "Document Color Mode" > se till så att den står på "CMYK Color".

Hör av dig om det inte löser problemet så ska jag fundera vidare.
0
Tack! Det stämde att färgläget var inställt på rgb. Jag ändrade till CMYK. Ändrade färgen.Sparade. Kollade färgen. Den hade ändrats tillbaka. Morr! Måste jag flytta elementet till ett NYTT dokument som jag skapar som CMYK från början? Men hur blir det då med Pantonevarianten, det går ju inte att välja Pantone när man skapar ett NYTT utan antingen rgb eller CMYK.
Vad är bäst om de också ska ha eps-fil, att kopiera in i ett nytt dokument och spara som eps eller kan jag göra ’’spara som’’?
Tack och lov jobbar jag inte normalt i illustrator för jag inser att jag måste ha gjort väldigt mycket fel genom åren.
0
Hej,

Du ska inte behöva flytta grafiken till ett nytt dokument. Jag hade testat att skapa en ny "swatch" (färgruta) i Swatches paletten (Window > Swatches). Skapa en ny swatch där. Släng sedan alla andra färgrutor som inte används. Du kan markera dem som vanligt och dra dem till papperskorgen i samma fönster (nere till höger).

En ny swatch skapar du genom att klicka på den lilla ikonen som liknar en lista (uppe till höger i swatches paletten) och sedan på "New Swatch...". Definiera färgvärdena och klicka på "OK". Nu ska den nya färgrutan finnas i biblioteket.

Vad gäller Pantonefärgerna (PMS) så lägger du till dem i CMYK dokumentet och "sparar som". Jag brukar lägga till PMS i filnamnet. Eps funkar som filformat. Du måste leta reda på PMS biblioteket och sedan är det bara att söka på färgkoden, välja grafiken och klicka på korrekt PMS färgruta. Du vet att färgrutan är en PMS kod då den lilla vita triangeln även innehåller en svart prick.

Pantone bilbioteket hittar du via swatches paletten:
Klicka på den lilla list-ikonen uppe till höger > Välj "Open Swatch Library" > "Color Books" > Där har du de olika Pantone biblioteken. Jag antar att du behöver antingen "Solid Coated" (bestruken) eller "Solid Uncoated" (obestruken). Eller båda. Klicka på den ena till att börja med så dyker biblioteket upp. Sedan är det bara att söka upp rätt färg.

Du kan "spara som" för att skapa eps-filen. Tänk på att en eps-fil är fullt redigerbar. Så släng till exempel färgrutor som är överflödiga för att minimera risken för att någon annan ska göra fel. Släng även grafik som du eventuellt har lämnat utanför arbetsytan. Se till så att lagerstrukturen är tydlig.

Hör av dig om något är rörigt så ska jag förtydliga.