Illustration: Hans Lindström

Tecknare i unik kampanj för fängslad journalist

Dawit Isaak är efter 12 år fortfarande fängslad i Eritrea. Nu startar Dagens Nyheter, Svenska PEN och Kartago förlag en kampanj för att tillsammans med tecknare på ett nytt sätt belysa Dawits situation och ställa krav på hans frigivning.

Den schabloniserade bilden av Isaak som många känner igen har med åren stelnat.

– Vi hoppas att med den här kampanjen fylla bilden av Dawit Isaak med nytt liv. Genom att på nytt teckna Dawit förnyar vi bilden av honom och undviker att den stelnar i det allmänna medvetandet, säger Rolf Classon förlagschef på Kartago

Dawit Isaak är svensk medborgare med eritreansk ursprung. Han arresterades av den eritreanska polisen 2001 efter att ha skrivit ett flertal regimkritiska artiklar i tidningen Setit som Dawit var en av grundarna till. Enligt den eritreanska regeringen sitter Isaak fängslad för brott mot rikets säkerhet. Vare sig han eller någon annan av de som fängslades samtidigt har tillåtits en rättegång. Hittills har tio av dem avlidit i fängelset.

Det svenska utrikesdepartementet uppger att de vidtagit omfattande diplomatiska ansträngningar, inklusive tyst diplomati, för att få honom fri. Men ännu har mycket få positiva nyheter nått oss om Dawits situation.

Tidigare har de stora dags- och kvällstidningarna haft kampanjer, men detta är alltså första gången tecknare och illustratörer deltar i kampanj för att belysa Dawits situation.

– Det kändes självklart att medverka för att påminna om Dawits andra fängslade journalisters situation. Att förklara varför jag medverkar känns svårt, det hade varit märkligt att inte medverka i den här saken, säger Gunnar Lundkvist, känd för Klas katt.

Kampanjen saknar deadline och kommer pågå så länge Dawit sitter fängslad. För varje vecka presenteras en ny teckning. Nu finns förutom Gunnar Lundkvist och Hans Lindström också Joanna Hellgren, Charlie Christensen, Martin Kellerman med flera med, men fler behövs.

– Man behöver inte vara tecknare för att känna sorg och vrede över de som drabbat Dawit. Däremot har vi ett redskap som är skarpt och har en förmåga att gestalta saker som inte kan gestaltas på något annat sätt. Den tecknade bilden. Det är dags att använda det redskapet för att visa att Dawits sak är vår. Han har straffats för något som vi betraktar som en självklarhet: att fritt få uttrycka en åsikt. Men suddgummit kommer aldrig att besegra pennan! Säger Lennart Eng, Ordförande för Svenska Tecknare.

Mathias Leveborn
Kommunikatör Svenska Tecknare

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.