Paul Fenton uppmanar till hädelse mot typografiska regler. Simon Garfield tar upp honom i ett av kapitlen i sin mycket läsvärda bok ”Precis min typ”.

Verdanagate och andra berättelser från typsnittsvärlden

Vi är inte bortskämda med nya böcker om typografi på svenska. I år har ”Precis min typ – en bok om typsnitt” skriven av Simon Garfield kommit (Forum).

Garfield är en driven journalist som skriver med bra flyt och vaket sinne för livgivande anekdoter. Boken är en intressant genomgång av ett antal typsnitt. Den formar sig samtidigt till ett slags typsnittshistoria, men inte i nån traditionell kronologisk ordning. Garfield hoppar runt i typsnittsfloran lite som det passar honom. Men han har läst på och han vet att förvandla sitt kunnande till underhållande läsning.

Hans skildring av när Ikea 2009 bytte från Futura till Verdana i katalogerna med mera, är riktigt kul. Det resulterade laddade debatter, inte minst på internet. ”Så förutsägbart, så trist, så koncernaktigt, ge oss tillbaka Futura!”. Köttbullarna i Ikeas resturanger är ett begrepp. Vilket fick nån att skoja friskt: ”De runda formerna i Futuras O liknade köttbullar på pricken. Nu kan vi bara drömma oss tillbaka till de glansdagar då Ikea strävade efter visuell överensstämmelse mellan företagets typografi och köttprodukter”.

Garfield menar att det hela var ett exempel på klassiskt ”typsnittskrig”, där gammalt står mot nytt. Och det gav upphov till ett helt nytt begrepp: Verdanagate. New York Times skämtade vidare om att det hela kanske var ”den största konflikt som någonsin haft sin upprinnelse i Sverige.”

Garfield är bra på att hitta roliga eller välformulerade citat. Adrian Frutiger, som bland annat tecknat Univers, har skrivit: ”Ni undrar kanske varför det finns så många typsnitt. De tjänar alla samma syfte med de ger samtidigt uttryck för människans mångfald. Det är samma mångfald vi finner hos viner. Jag såg en gång en lista med viner från Médoc med 60 olika Médocviner från ett och samma år. Alla var viner men ändå olika varandra. Det är nyanserna som betyder något. Det är likadant med typsnitt.”

Rätt snygg liknelse.

Jag har inte sträckläst boken, utan smakat av den kapitelvis. Lite vinprovning, typ. Det passar den alldeles utmärkt  för. Rekommenderas!

Dick Schyberg
Redaktör Tecknaren

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.