JC utlyser ”designtävling” med usla villkor

Svenska Tecknare uppmärksammar gratisarbete, dåliga avtal och usla villkor. Den här gången gäller det företaget JC, som gör en klassisk ”kul för dig att synas”.

Mitt i förberedelserna inför Prata!-seminariet ”Gratisarbetets pris” i Göteborg på lördag dyker ett exempel upp som verkar nästan lite för passande för att vara sant. Det är klädföretaget JC som utlyst en ”designtävling” med minst sagt tvivelaktiga villkor.

Jobbet ska göras gratis på ett par veckor, den enda som får betalt är vinnaren som får ett designarvode på 10 000 kronor plus jeans för 5 000, enligt JCs webbplats. Det är dessutom inget litet jobb som ska göras utan tävlanden ska ta fram ett helt nytt grafiskt manér till butikerna i hela kedjan, ett arbete som lätt skulle kunna kosta minst tio gånger så mycket, sett till vanliga marknadspriser.

Björn Atldax, styrelseledamot för Svenska Tecknare samt grafisk formgivare och illustratör, har arbetat mycket med liknande uppdrag. Bland annat är han en av personerna bakom framgångarna med klädmärket Cheap Monday. Vi frågar Björn vad han tycker om villkoren.

– De är helt förkastliga. Det här är ju ett extremt utnyttjande, säger Björn. Jag har jobbat mycket med JC tidigare och alltid tyckt att de varit bra, eftersom de förstått att det krävs bra betalt, dialog och samarbete med formgivaren för att få fram det resultat man vill ha.

Blir resultatet sämre om man betalar mindre?

– I det här kommer förmodligen inte resultatet bli särskilt bra. När man gör reklam för så attitydstarka saker som mode är det viktigt att det finns en tanke med hur man ska bygga varumärket som utvecklas i samarbete med designern. Här finns ingen klar bild av vad beställaren vill ha och ingen tid att diskutera sig fram till bra lösningar.

Skulle du själv ha övervägt att delta i en sådan här pitch när du var helt ny?

– Nej. Det här är ett klassiskt fall av ”kul för dig att synas”. Jag kan tänka mig att den som kommit på det här upplägget verkligen tror att det här är något roligt och en chans för en ny designer, när det i själva verket handlar om att racka ner på en hel yrkesgrupp och säga att deras kompetens inte är något värd.

Åsa Anesäter är en av två jurister på Svenska Tecknare som dagligen arbetar med rådgivning kring arvoden och avtal. Vi frågar om detta är rimliga villkor.

– Absolut inte, säger Åsa. Det är inte ok att göra ett så omfattande jobb utan ersättning. I det här fallet är det ju inte en liten skiss eller ett första möte det handlar om, utan ett helt grafiskt manér som ska vara mer eller mindre färdigt att användas i butik.

Sveriges Annonsörer har tillsammans med KOMM tagit fram en pitchrekommendation där de avråder från kreativa pitcher utan marknadsmässig ersättning.

– Den rekommendationen bör vara vägledande, fortsätter Åsa. Skäligt betalt för nedlagd tid!

Efter kontakt med JC under dagen säger marknadschef Eleonore Säll att siffran är ett minimum, och att ett rättvist arvode för själva arbetet kommer att ges, och lovar att detta ska tydliggöras i informationen. Vi lovar att återkomma om vi får några nyheter.

Text: Jenny Lindahl Persson och Catherine Jarl

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.