Foto: Johanna Wulff

Debatt: En frihet att försvara

Mer än en månad har förflutit sedan den 7 januari. Redan ett par dagar efter det blodiga attentatet mot tidningen Charlie Hebdo förgrenade sig diskussionen. ”Je suis Charlie” stod det på plakaten vi bar. ”Men är det verkligen så?” frågar någon, någon annan tvekar: ”Jag är Charlie, men …” ”Jag är inte Charlie”, deklarerar en tredje.

Text: Lennart Eng
Texten publicerades i Tecknaren #1 i februari 2015

Pärlbandet av problematiseringar började träs. Dynamiken i åsiktsfloden är oförutsägbar. För varje åsikt finns en motsatt. Så ska det vara, så ser vår frihet ut. För övrigt ingen frihet som skänkts oss utan som erövrats genom ett par århundradens kamp och som ständigt måste försvaras.

Filosofen Slavoj Žižek varnar i Dagens Nyheter dock för att släppa den akuta händelsen för långt ifrån oss när vi drar våra slutsatser: ”Nu, när vi alla befinner oss i ett chocktillstånd efter blodbadet på Charlie Hebdos redaktion, är det rätta tillfället att samla mod och tänka.”

Ibland måste saker få formuleras enkelt. Det utesluter inte möjligheten att tänka flera tankar samtidigt. Vissa saker kan inte relativiseras. Reaktionen på mord på tecknare och skribenter för bilder och idéer de har gjort och tänkt kan bara vara enkel. Det handlar om livets okränkbarhet och våra grundläggande fri- och rättigheter.

Ovillkorlig solidaritet med offren, ovillkorligt avståndstagande från morden. Försvar för rätten att uttrycka sig fritt, motstånd mot varje hot eller försök att begränsa denna rätt.

Vi har gemensamt accepterat att det finns vissa inskränkningar i dessa rättigheter. Man får inte hetsa mot folkgrupp, inte förtala andra, inte förolämpa eller hota, det är straffbart men det är domstolar som avgör om lagarna har överträtts. Utöver dessa begränsningar ska ingen hindras eller skrämmas från att teckna, tala, skriva eller tänka fritt. Att uttrycka sig förutsätter gestaltning i en form. Den formen väljer vi själva och måste vara beredda att ta ansvar för.

Svenska Tecknares stadgar har väglett vårt handlande kring Charlie Hebdo, där står att vi ständigt ska försvara yttrandefriheten och därmed säkerställa rätten till fri debatt. Jag är fortfarande Charlie!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.