Foto: Johanna Wulff

Debatt: Meningen med föreningen

Kommer det någon? undrar jag. Har någon annan verkligen övervunnit sin söndagsbekvämlighet för att ta sig till Kulturhuset i Stockholm och prata om typografi? Väl där ser jag att problemet är ett annat: att hitta en ledig stol.

Text: Lennart Eng
Texten publicerades i Tecknaren #2 i april 2015

Det är många som har tagit sig hit för att delta i Svenska Tecknares sjunde Prata! – den samtalsserie kring olika ämnen inom våra verksamhetsfält som har genomförts i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. Prata! har blivit lite av en lägereld. Den dialogiska formen, ambitionen att skapa en plats för möten mellan yrkesverksamma och studenter, medlemmar och ickemedlemmar, yngre och äldre, har lyckats. Prata!-projektet lever!

Möjligheten att mötas och just prata om det som rör och berör oss i vår yrkesverksamhet har dragningskraft. Men det måste finnas ett rum, rent fysiskt, för att samla oss utspridda yrkesutövare till gemensam reflektion. Prata! har visat att när vi väl har hittat vår stol, i det rummet, finns det en generositet och en vilja att dela med sig till andra. Det är också det som är meningen med föreningen som i år fyller 60 år.

Även om vi oftast ensamjobbar, eller kanske just därför, behöver vi möjligheten att dela erfarenheter med varandra. Den energi som har utvecklats kring till exempel Prata! är både vår historia och kärnan i vår gemensamma framtid. Svenska Tecknare är en 60-åring som blickar framåt. Vad vi ser då är ett ökat engagemang för gemensamma frågor som finns bland studenterna på landets designskolor och en tillströmning av yngre medlemmar till Svenska Tecknare. Det sena 1990-talets tendens till organisationsnihilism förefaller bruten.

Inom vårt verksamhetsfält ser vi också stora utmaningar, både yrkes- och försörjningsmässiga, på en bokmarknad i snabb omvandling, i digitaliseringen, i mötet med nya oprövade affärsmodeller, genom global konkurrens. Det enda hållbara sättet att hantera det på är att göra det tillsammans. Men att bara prata räcker förstås inte.

Svenska Tecknare ser till att det blir verkstad också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.