Foto: Johanna Wulff

Debatt: Kollektivets goda kaos

Text: Lennart Eng
Texten publicerades i Tecknaren #3 i maj 2015

I 15 år deltidsjobbade jag som lärare. Bland höjdpunkterna var att arkitekturguida eleverna på spännande platser. Jag gjorde också resor med mina lärarkollegor.

En av resorna var en rundtur med hyrbuss i klassiska Grekland. Många stopp och övernattningar. Kul men krävande. Vuxna i grupp är inte nödvändigtvis enklare än elever att resa med. Efter en het dag med både Epidauros och Mykene på programmet kände jag, äh vad är det här, kan de inte bara bita ihop lite?

Samtidigt som jag tänkte den tanken infann sig en annan. Vad är problemet, egentligen? Vill jag att alla ska vara som jag med samma temperament och tempo, samma blick, samma intressen? Vilken mardröm vore inte det om jag från guideplatsen i bussen skulle skåda ut över 30 kloner av mig själv?

Det blev en viktig lärdom. Jäkligt skönt att folk är olika. Jobbar man i en organisation tror jag att det är en av de viktigaste sakerna, att se det heterogena och lyssna på många röster för att lära sig och förstå. Kaos kan faktiskt ibland vara granne med gud.

Organisationsarbete är kollektivt men kollektiv är komplexa. Olika organisationer har olika kulturer. Svenska Tecknares 60-åriga historia är relativt fri från fraktionsstrider och personmotsättningar. Visst har det förekommit men det har aldrig präglat hur vi umgås. Trots en ofta utsatt arbetssituation har kollegialitet, generositet och en vilja att dela med sig och att hjälpa varandra varit det som gällt. I vårt samarbete med andra organisationer har vi aldrig armbågat oss fram utan försökt se vad som är schyst utifrån de förutsättningar som har rått. Det har inte hindrat att vi har stått på oss när det har behövts. Svenska Tecknare är därför en bra organisation både att vara med i och att jobba åt.

Jag tackar alla för det förtroende ni har gett mig att vara ordförande de här åren och jag är övertygad om att vår goda föreningskultur ser till att arbetet framöver kommer att utvecklas och stärkas ännu mer. Karin Ahlin, nu får du stafettpinnen och många lyckönskningar från mig.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.