Foto: Jenny Gustafsson

Debatt: Förändringen är konstant

Text: Karin Ahlin
Texten publicerades i Tecknaren #4 i september 2015

Över hela medielandskapet ser vi oerhörda förändringar, oavsett om det gäller musik, tv och film eller magasin, dagstidningar och böcker. Det som tidigare var etablerat och tryggt under många år är nu snart ett minne blott. Jag tror inte att någon sitter med ett facit och vet hur det ser ut om fem år, utan i stället ser vi en uppsjö lösningar som mer eller mindre desperat kämpar för sin existens.

Vi talar exempelvis om ett stort antal musiklösningar, där Spotify är en av de mer kända, och om bok- och tidningslösningar som Bokon, Mofibo och Readly. Inom ett år lär någon ha försvunnit och en handfull nya dykt upp. Och alla lovar de guld och gröna skogar: Kom till oss, det är här konsumenterna, pengarna och framtiden finns. Men när man tittar på deras avtal och mängden användare de har så ser man att kreatörerna knappt får pengar till en slät kopp kaffe.

Det enda konstanta är förändringen. Det enda vi kan lita på är att det aldrig kommer att bli som det har varit. Det viktiga för oss är att hålla fokus på att det inte är vi kreatörer som kommer på undantag. Utan oss – inget att sälja. Vi är ofta ensamma egenföretagare och det är så otroligt svårt att navigera bland löften och orosmoln att man ofta inte vågar annat än att vara med. Och vips har man sålt sig för småpengar.

Den omstridda entreprenören Jan Stenbäck sa att teknologi alltid vinner över politik, och än så länge stämmer det väldigt väl. Den nya världen vi är på väg in i är inte möjlig att styra undan från, och det är viktigt att vi noga följer med framtiden och nyttjar de möjligheter som finns. Men det är samtidigt extremt viktigt att vi inte tappar fokus på att vi ska kunna leva på vårt yrke.

Det finns mycket för oss att göra kring att säkra våra rättigheter inom det digitala området, och som nybliven ordförande för Svenska Tecknare anser jag att det är ett av de viktigaste områdena för vår organisation att arbeta med den kommande tiden.

Karin Ahlin är illustratör, författare och Svenska Tecknares nya ordförande.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.