Omslagsillustration: Jimmy Liao

Tecknaren #4 2015

REPORTAGE Animation och illustration används ofta inom vetenskap och pedagogik – trots att det har blivit billigare och enklare att fota och filma. Tecknaren talar med animatörer, illustratörer och forskare om den konstnärliga bildens plats inom vetenskapen. Hur förhåller sig bilderna och filmerna till verkligheten och hur ser framtiden ut inom informativ illustration? Text: Klas Ekman.

PORTRÄTT Som barn hade han inga böcker. Nu är hans namn synonymt med bilderböcker i Taiwan, och stort i hela Asien. Vi pratar med den taiwanesiske bilderboksskaparen Jimmy Liao om hans melankoliska bilder för vuxna och barn – och om hans namn som varumärke. Text: Zandra Thuvesson Foto: Luke Huang

ESSÄ ”Det som vid första ögonkastet ser vackert ut är i själva verket bomber, explosioner och stridsplan. Den brutala sanningen i en skön illusion.” I Esfahan i Iran utförs qalamkari, urgammalt träblockstryck på tyg. Det här numrets essä berättar om mönstren och människorna i en hantverkstradition i förändring. Text: Shabnam Faraee.

ANALYS ”Livfulla naturlandskap med invånare som vid första anblicken kanske inte är synliga – sniglar, spindlar, skalbaggar, maskar, trollsländor …” En analys av naturens roll i fyra barnböcker. Text: Alexandra Sundqvist

FRÅGA JURISTEN ”Vad är ett bokförlag?” Svenska Tecknares jurister Åsa Anesäter och Emma Jarl svarar på läsarfrågor.

DEBATT ”Utan oss – inget att sälja.” Svenska Tecknares nya ordförande Karin Ahlin skriver om upphovsrätt inom det digitala området, som hon ser som ett av de viktigaste områdena för organisationen den kommande tiden.

DESSUTOM Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Sara Teleman. Bild: Designern Bjørn Wiinblads återkomst. Arbetsyta: Illustratören och formgivaren Maria Kask tar sig ett bad. Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. Svenska Tecknare: Notiser, nya medlemmar och information.

MEDVERKANDE I #4 2015:
Skribenter: Karin Ahlin, Åsa Anesäter, Maina Arvas, Klas Ekman, Shabnam Faraee, Emma Jarl, Alexandra Sundqvist, Sara Teleman, Zandra Thuvesson

Illustratörer: Åsa Grennvall, Matilda Ruta
Fotografer: Shabnam Faraee, Jenny Gustafsson, Luke Huang, Maja Kristin Nylander
Omslag: Illustration av Jimmy Liao ur boken Stjärnenatt (Mirando, 2013)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.