Illustration: Jillian Tamaki

Tecknaren #5 2015

PORTRÄTT Hemligheter, sorg och vuxenblivande. Kanadensiska illustratören och serietecknaren Jillian Tamakis nya bok är en naturmagisk sommarsaga om tonårig verklighet. Sara Teleman talar med henne om humor, identitet och arbete.

Text: Sara Teleman Foto: Emma McIntyre

REPORTAGE Det startade som ett alternativt litet skivbolag 1996. Sedan växte det till en kollektiv lösning på alla frilansande kreatörers administrativa våndor. I dag är snart 300 musiker, artister, illustratörer, formgivare, fotografer och journalister medlemmar i det finska arbetskooperativet Lilith.

Text: Bert Ola Gustavsson, Dick Schyberg Illustration: Tyra von Zweigbergk

ESSÄ Svenska serier – hur ser de ut i jämförelse med den övriga serievärlden? Monica Hellström analyserar berättarteknik, estetik och tematik, efter att ha bläddrat igenom ett urval publikationer från 1980 och framåt, med fokus på det visuella.

Text: Monica Hellström Bild: Carl Johanson

ANALYS Är du en sådan som gillar att färglägga innanför linjerna? Eller en som gör uppror mot fasta teckningsramar? Oavsett vilket så finns det något för dig i den rådande målarbokstrenden: färgläggningsböcker för vuxna. Johan Jacobsson och hans inre punkare har testat.

Text: Johan Jacobsson Illustration: Kelly Lansman

FRÅGA JURISTEN ”SÄG NEJ TILL FRIKÖP” Svenska Tecknares jurister Åsa Anesäter och Emma Jarl svarar på läsarfrågor.

DEBATT ”Krafttag för trygghet.” Svenska Tecknares ordförande Karin Ahlin skriver om hur trygghetssystemen inte är utformade för dem som arbetar med bild och form.

DESSUTOM Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Sara Teleman. Bild: Mogu Takahashis bilddagbok. Detalj: Medieforskaren Lars Vipsjö om stereotyper. Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. Svenska Tecknare: Notiser, nya medlemmar och information.

MEDVERKANDE I #5 2015:
Skribenter: Karin Ahlin, Åsa Anesäter, Maina Arvas, Bert Ola Gustavsson, Monica Hellström, Johan Jacobsson, Emma Jarl, Dick Schyberg, Sara Teleman
Illustratörer: Carl Johanson, Kelly Lansman, Robert Nyberg, Lasse Skarbövik, Tyra von Zweigbergk
Fotografer: Jenny Gustafsson, Emma McIntyre
Omslag: Ur Den sommaren av Jillian Tamaki (Placebo Press, 2015)

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.