Debatt: Kan du leva på ditt yrke?

I Tecknaren #6 2015 skriver Svenska Tecknares ordförande Karin Ahlin om paradoxen i att bilder blir allt vanligare och viktigare samtidigt som arbetet med att skapa bilderna värderas allt lägre.

Text: Karin Ahlin
Illustration: Dan Haskett

Nyligen rapporterade Myndigheten för Kulturanalys om framtidens kulturvanor. En stark trend är en allt mer deltagarstyrd bildkultur. Fler kommer att delta och påverka. Med andra ord: bilder blir allt vanligare och viktigare, något som glädjer många av oss som arbetar med bild. Så långt är allt rosor och solsken. Men låt oss tala om den andra sidan av myntet. Eller … jag skulle gärna göra det, om det fanns ett mynt att vända på. För samtidigt som bilderna blir allt viktigare så värderas de allt lägre.

Det hänger ihop med en annan trend ur samma rapport: Förmågan att tolka och läsa bilder blir allt mer nödvändig. Saknas den förmågan är det självklart svårt att förstå värdet av professionella bilder.

Svenska Fotografers Förbund släppte nyligen en rapport om den redaktionella bildens förändrade villkor. Där ser man att mediehusen skapar nya affärsmodeller som kompensation för minskade annonsintäkter.

Det är inget konstigt med det. När de tappar intäkter inom ett område letar de pengar på andra ställen. Problemet är när de hittar sina pengar genom att sätta oss bildmakare i kläm. Det är vi som får betala priset för mediebranschens strukturomvandling. Det är viktigare än någonsin att vi står tillsammans och faktiskt tar betalt för det vi producerar.

Tyvärr är fler kulturskapare drabbade. Nyligen fick jag höra om en person som hade varit på en kurs för arrangörer. Kursledaren gav tipset att sångare och musiker så gärna vill framträda att det ofta räcker att ge dem reseersättning och en smörgås. Det gällde alla: proffs som amatörer, klassiskt skolade som rockband.

Detta lärdes alltså ut på en kurs. Alla andra ska ha gräddtårta, men artisterna som drar dit publiken får knapra på en macka. Vi utsätts för allt hårdare tryck och allt magrare ersättningar.

Mejla mig och berätta om dina tankar i ämnet. Min mejladress är karin@svenskatecknare.se, använd ärenderaden ”Leva på mitt yrke”.

Karin Ahlin är illustratör, författare och Svenska Tecknares ordförande.

Foto: Jenny Gustafsson

Foto: Jenny Gustafsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.