Illustration: Aurora Walderhaug

Tecknaren #6 2015

REPORTAGE Dödskallar, skelett, kusliga hus, onda gastar och mylingar. När verkligheten känns mörk och skrämmande har vi behov av att möta våra rädslor i fantasifulla bilder. Klas Ekman har talat med illustratörerna och serieskaparna som tecknar den nya svenska skräcken.

Text: Klas Ekman

PORTRÄTT Hon är konstnär och satirtecknare, född i Syrien. Sedan åtta år tillbaka finns Sahar Burhans hem och ateljé i Norrköping. I höstas öppnade hon ett galleri med målet att skapa kulturella nätverk mellan Mellanöstern och Sverige.

Text: Maria Molin. Foto: Satu Knape

ESSÄ Bland de människor som flyr till Sverige finns illustratörer, formgivare och konstnärer. Hur kan vi hjälpa dem in på arbetsmarknaden för bild och form? Hur kan vi nå Kulturrådets mångfaldsmål? Ola Öhlin rapporterar från tio års integrationsprojekt inom kultursektorn, som han hellre kallar samarbetsprojekt.

Text: Ola Öhlin. Illustration: Moley Talhaoui

ANALYS Fantompojken, Insidan ut och Havets sång handlar alla om barn som försöker lära sig att hantera sin sorg. Alexandra Sundqvist analyserar tre animerade filmer som bjuder in sjuåringar och äldre att utforska egna och andras känslor.

Text: Alexandra Sundqvist Illustration: Lina Bodén

FRÅGA JURISTEN ”Dags att utreda socialförsäkringen.” Svenska Tecknares jurister Åsa Anesäter och Emma Jarl svarar på läsarfrågor.

Text: Åsa Anesäter, Emma Jarl. Illustration: Linda Spåman

DEBATT ”Kan du leva på ditt yrke?” Svenska Tecknares ordförande Karin Ahlin skriver om hur bilder blir allt vanligare och viktigare samtidigt som arbetet med att skapa bilder värderas lägre.

Text: Karin Ahlin. Illustration: Dan Haskett

DESSUTOM Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Sara Teleman. Bild: Giant Robot visar Post-it-konst. Arbetsyta: Sara Larsson om lugnet vid köksbordet. Detalj: Barbro Johnsson om Jenny Nyströms jultomte. Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. Svenska Tecknare: Notiser, nya medlemmar och information.

MEDVERKANDE I #6 2015:
Skribenter: Karin Ahlin, Åsa Anesäter, Maina Arvas, Klas Ekman, Emma Jarl, Maria Molin, Alexandra Sundqvist, Sara Teleman, Ola Öhlin
Illustratörer: Lina Bodén, Dan Haskett, Linda Spåman, Moley Talhaoui
Fotografer: Roger Borgelid, Jenny Gustafsson, Satu Knape
Omslag: Ur Dödsritt, 2011, av Aurora Walderhaug

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.