Sara Granér. Foto: Jenny Gustafsson

Uppbyggligt Prata! om serietecknares villkor samt release för Tecknaren på Form/Design Center

Lördagen 28 maj hölls vårens sista Prata!-samtal på Form/Design Center i Malmö. Denna gång handlade det om serietecknares villkor. Innan Prata! hölls en en föreläsning av Sara Granér. Samtalet avslutas med release för Tecknaren #3.

Det blev en eftermiddag som rörde sig kring frågor som: Hur ofta finansierar serietecknarna själva utgivningen genom egna förlag? Hur ser marknaden och villkoren ut? Det blev också ett framåtblickande med förhoppningar om ett trygghetssystem som även inkludera frilansare och med exempelvis avtalslicenser som gör att Google och Facebook kan ersätta uuphovsmän för sitt bildnyttjande.

Efter samtalet fortsatte samtalen i mingelform när det hela överigick i release för Tecknaren #3.

Medverkande gjorde:
Sara Granér (föreläsning), frilansar som serietecknare och illustratör och har gett ut fyra böcker på förlaget Galago. Även med i serietecknarkollektivet dotterbolaget.

Sara Hansson, är serietecknare bosatt i Malmö. Hon har publicerats i bland annat Arbetaren, Bang, Galago, Ordfront Magasin, Ottar och Magasinet Arena. Hennes självbiografiska serieroman Vi håller på med en viktig grej utkom i maj 2011 och belönades med Urhunden för ”2011 års bästa originalsvenska seriealbum”. 2014 utkom satirseriealbumet Torskarnas Pride-parad. Sara är också lärare på Kvarnbys Serieskola i Malmö.

Henny Holmqvist, förläggare på Nypon och Vilja förlag. Hon har många års erfarenhet som förläggare, redaktör och bildredaktör i förlagsbranschen. Under flera år arbetade Henny som litterär agent och representerade både författare och illustratörer internationellt.

Åsa Anesäter, jurist på Svenska Tecknare och tillfällig verksamhetsledare.

Moderator är Elin Alvemark, frilansar inom kultursektorn i 15 år som skribent och producent. I höst börjar hon konsthantverksprogrammet på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg.

Stort TACK till Emily Thornton & Annika Bryngelsson i Svenska Tecknare Syd som arrangerat samtalet, alla medverkande och alla som kom. Ett särskilt stort TACK till FormDesign Center som huserade det hela.

För fler bilder gå till albumet på Facebook

IMG_1369

Elin Alvemark, Sara Hansson och Åsa Anesäter.

IMG_1311

Emily Thornton (Svenska Tecknare Syd)

IMG_1411

Maina Arvas Chefredaktör på Tecknaren

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.