Debatt: Böcker kräver bild och form

Svenska Tecknares ordförande Karin Ahlin tar ett exempel på när illustratörer och formgivare förbises i boksammanhang. Hennes debattkrönika publicerades i Tecknaren nummer 4, i september 2016.

Text: Karin Ahlin.
Illustration: Mattias Käll.

Vad påverkar dig att köpa en viss bok? Välj här innan du läser vidare: a) Recensioner i tidningar/tv/radio, b) Tips från vänner/familj, c) Tips från bokhandeln/bokklubb, d) Tips från sociala medier, e) Nedsatt pris/rea/kampanjer, f) Att det är en viss författare som har skrivit boken, g) Att boken har fått ett litterärt pris/utmärkelse.

Jag har supersnabbt redan sammanställt allas svar. Det visar sig att ingen som svarade på det ovan tyckte att utseende eller form var viktigt. ”Alternativet fanns ju inte”, kanske du säger? ”Orättvist”, kanske du tycker?

Frågan är tagen från Svenska Förläggareföreningens nygjorda undersökning. Och vet du vad? De kom fram till att ingen tyckte att bilderna eller formen var viktig. Vilka är det då som ingår i den föreningen? Enkelt uttryckt kan man säga att det är alla bokförlag. Alltså syskonföretagen till tidskriftsförlagen som har gjort sig kända för sina fulavtal där bland annat illustratörerna tvingas till slavliknande arbetsförhållanden.

Illustratörerna och formgivarna är hårt utsatta från alla håll och kanter. Samtidigt vet vi med absolut säkerhet att bildens värde ökar allt mer där ute. Samhället blir allt mer bildfokuserat.

Det är bokmässetid, hyllmeter efter hyllmeter täcks av böcker med omslag och bilder som säljer, bilder som berättar och kittlar. En tankelek: Tänk dig bokmässans alla böcker med omslag som varken är formgivna eller illustrerade. Blir du nyfiken? Sugen? Vill du öppna plånboken och frossarfylla kassen med böcker?

Att inte ens bemöda sig om att ha med det visuella som ett svarsalternativ är att förneka hela vår arbetskår, och värdet av det vi gör. Vi blir åsidosatta och minimerade. Det är inte okej. Hur gör du för att ta mer plats och öka värdet på det du skapar? Mejla mig på karin@svenskatecknare.se och berätta

Karin Ahlin är illustratör, författare och Svenska Tecknares ordförande.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.