Bild: Nils Jarlsbo

Debatt: Tillsammans i en global värld

”Vi är inte frikopplade från vad som händer i resten av världen.” Tyra von Zweigbergk är illustratör, Svenska Tecknares vice ordförande och generalsekreterare för International Council of Design. Hennes debattkrönika publicerades i Tecknaren nummer 4, i september 2016.

Text: Tyra von Zweigbergk
Illustration: Nils Jarlsbo

I år är det 250 år sedan den svenska tryckfrihetsordningen instiftades. Då världens första i sitt slag, nu så självklar för oss att vi i det närmaste tar den för given. Jag nämnde det för en kollega från Turkiet och reaktionen blev: ”Wow, 250 år! Det låter som en utopi. Är du säker?”

I samband med mitt uppdrag som generalsekreterare för International Council of Design, Ico-D, den allians mellan designorganisationer där Svenska Tecknare är med, får jag tillfälle att se på både Sverige och vår organisation utifrån. Om och om igen får jag förklara våra system med Biblioteksersättningen, Kopieringsfonden och hur vi driver vår organisation med medel från upphovsrättsliga ersättningar från skolor och universitet. Reaktionen brukar bli ungefär densamma: ”Wow!”

Men vi är verkligen inte bäst på allt, och även om vi så vore skulle det inte räcka. Vi må ha våra skrivbord här, men allt fler av oss arbetar på en global marknad. Vi är inte frikopplade från vad som händer i resten av världen och hur avtal och villkor ser ut där.

När Taiwan slår om från produktion till design, Storbritannien kämpar med konsekvenserna av Brexit, Kina utbildar 1,7 miljoner designers bara i år, och AIGA med 25 000 medlemmar i USA sätter ned foten, så rör det oss på flera plan – inför morgondagens illustrationsuppdrag till The New York Times eller på längre sikt på en kanske helt förändrad marknad.

Det finns styrkor och svagheter i alla länder och organisationer och poängen med vårt samarbete är att lyfta där det behövs och lära där man kan. Vi behöver inte uppfinna alla lösningar varsin gång i varsitt land, utan vi lånar, härmar och byter kunskap och erfarenhet.

För trots olika lokala förutsättningar står den enskilda kreatören inför ungefär samma utmaningar i alla länder: att utveckla synen på och förståelsen för sitt arbete och att kunna leva av det.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.