Debatt: Organisering i stället för sorg

Att även frilansare inom kreativa områden ska få ta del av trygghetssystem som är självklara för anställda är ingen konstig tanke alls, men någon måste uppenbarligen strida för den, skriver Tyra von Zweigbergk, illustratör och Svenska Tecknares vice ordförande. Hennes debattkrönika publicerades i Tecknaren nummer 6, i december 2016.

Text: Tyra von Zweigbergk. Illustration: Erik Svetoft.

Det blåser märkliga vindar nu. Två gånger på kort tid har vi vaknat upp till valresultat och nya politiska världslägen som vi kände oss förvissade om inte skulle bli verklighet. I mitt Facebookflöde morgonen efter Donald Trumps valseger skiljer sig en röst från de många klagoropen och lyder: ”Sörj inte, organisera er.”

Jag instämmer. För att ta upp eller ändra riktning i stora frågor som små är det lättare om man har en plan och är flera. Svenska Tecknare bygger på just den tanken och består av en grupp yrkesmänniskor som har samlats kring det som är viktigt för dem, som vill arbeta för att förändra och förbättra här och nu, och inte minst förbereda och hålla undan för möjliga framtida lägen vi inte vill hamna i.

För vem skulle tala för oss i de stora frågorna om den här organiseringen inte fanns? Villkoren på marknaden är hårda, hur skulle det se ut om det inte fanns en motkraft? Vem skulle värna upphovsrätten för dem som skapar verken? Upphovsrätten, som ideellt såväl som ekonomiskt är en förutsättning för att vi ska få se nya uttryck som ingen marknad har efterfrågat. Vem skulle driva fram biblioteksersättning eller se till att upphovspersoner får betalt för kopiering? Vem skulle bygga ett projekt för att integrera nyanlända i våra yrken?

I det här numret skriver Mats Söderlund en essä om Svenska Tecknares arbete med Socialförsäkringsutredningen. Det är något vi bild- och formorganisationer har samarbetat om för att få största möjliga genomslagskraft. Vi vill att även vi som arbetar som frilansare inom kreativa områden på ett rättvist sätt ska få ta del av de trygghetssystem som är så självklara för anställda.

Det är ingen konstig tanke alls, men någon måste bära fram den och strida för den. Så tack för att ni organiserar er. Varje medlem räknas som en extra tyngd bakom det vi gör, precis som varje röst i ett val.

Tyra von Zweigbergk är illustratör, Svenska Tecknares vice ordförande och generalsekreterare för International Council of Design. Foto: Jenny Gustafsson

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.