Bild: Bo Mossberg fotograferad av Sara Mac Key. Art direction och grafisk form av Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra.

Innehåll Tecknaren nr 1 2017

PORTRÄTT Bo Mossberg. Humlor, svampar, orkidéer. Och så jazz. Naturillustratören Bo Mossberg spelar vid 81 års ålder fortfarande klarinett varje dag. Hela livet har han drivits av lusten att teckna, och att lära sig varje växts rytm. Text: Dick Schyberg. Foto: Sara Mac Key.

REPORTAGE ”När fansen blir mecenater.” Många bäckar små kan bidra till att förverkliga dagens nischade projekt inom bild och form. Eller snarare många backare – de intresserade privatpersoner som bidrar till realiserandet av en bok eller ett spel genom crowdfunding. Hur funkar denna typ av gräsrotsfinansiering och hur påverkar utvecklingen bildbranschen? Emil Åkerö pratar med en serietecknare, en illustratör, en förläggare och en forskare. Text: Emil Åkerö. Illustration: Dennis Eriksson.

ESSÄ ”Bilden som slagfält.” Stereotypa bilder är en dålig idé, till och med olönsam. Reklambranschens långsamma förändring mot mer inkluderande visuella världar drivs på både inifrån och utifrån, skriver pr-strategen Maja Bredberg. Konsumenterna använder sin makt att kritisera förminskande och begränsande bilder. En makt som högerextrema krafter samtidigt försöker utnyttja för rasistiska drev. Text: Maja Bredberg. Illustration: Kajsa Eldsten.

ANALYS ”Göra världen till sin.” Att vara barn är att växa till en självständig individ, oavsett förutsättningarna. Alexandra Sundqvist har sett tre barnfilmer om vitala barn med dysfunktionella eller frånvarande föräldrar. Text: Alexandra Sundqvist.

FRÅGA JURISTEN ”Får kunden bearbeta bilden?” När är en bearbetning av en bild nödvändig för att uppfylla syftet med samarbetet mellan upphovspersonen och kunden, och när kan den anses utgöra en större ändring av originalmaterialet? Malin Bergström skriver om bearbetning av bilder, samt svarar tillsammans med Kiljan Ardal på läsarfrågor om juridik, arvoden och avtal. Text: Kiljan Ardal, Malin Bergström. Illustration: Finsta.

DEBATT ”Grafisk form + verkshöjd = upphovsrätt.” Vi är vana vid att se illustrationer och andra bilder som upphovsrättsligt skyddade. Men hur är det med grafisk form? Varför är utgångspunkten oftast att grafisk form inte har verkshöjd och inte är upphovsrättsligt skyddad? Text: Lars Fuhre, Arina Stoenescu. Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars.

DESSUTOM Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Sara Teleman. Bild: Galleri Toppen visar konst av kreativa vildhjärnor. Arbetsyta: Lotta Frost vill ha sällskap när hon skapar. Detalj: Patrik Norrman om att informera med bild. Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. Svenska Tecknare-sidan: Notiser, nya medlemmar och information.

MEDVERKANDE I #1 2017: Skribenter: Kiljan Ardal, Maina Arvas, Malin Bergström, Maja Bredberg, Lars Fuhre, Arina Stoenescu, Alexandra Sundqvist, Sara Teleman, Emil Åkerö. Illustratörer: Kajsa Eldsten, Dennis Eriksson, Finsta, Gustaf Öhrnell Hjalmars. Fotografer: Carola Björk, Jenny Gustafsson, Sara Mac Key.

Omslag: Bo Mossberg fotograferad av Sara Mac Key. Art direction och grafisk form: Mia Degerman, Vejde Gustafsson.

LEDARE: Viktiga visuella världar

De senaste årens många bilddebatter på kultursidor, i sociala medier och vid köksbord har rört upp känslor och väckt tankar. Bland tankarna också denna: Tänk att så många är så intresserade av bildanalys! Att så många är beredda att tänka i termer av representation, stereotyper, symbolik och visuella val.

Bilden är helt enkelt påtagligt viktig för så många. Så viktig att många tar sig tid att kritisera bilder som de möter i offentligheten och som de anser exkluderande eller skadliga. Det har blivit lättare att delta i en digital diskussionstråd, sprida en hashtag som gör motstånd, eller höja rösten i en reklamkampanjs kommentarsfält.

Tecknaren bad Maja Bredberg, pr-strateg på reklambyrån Forsman & Bodenfors, att skriva en essä om just den här kampen om bilden i reklam.

Det blev en rapport från en bransch i förändring, och om vikten av att värna inkluderande visuella världar i en samtid där organiserade rasistiska drev kidnappar konsumentmakten och maskerar sig som ”kritikstorm” från allmänheten. Viktig läsning för alla som arbetar med bild i någon form.

Vi besöker också andra visuella världar i det här numret. Vi sätter oss på marken och ser orkidéer och svampar genom naturillustratören Bo Mossbergs ögon (i Dick Schybergs porträtt på sidan 8).

Vi pratar med en serietecknare, en illustratör, en förläggare och en forskare om crowdfunding inom illustration, serier och spel (i Emil Åkerös reportage på sidan 16). Och Alexandra Sundqvist analyserar hur tre animerade filmer skildrar tre familjer på

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.