Omslag Tecknaren 1703: Illustration av Natalia Murobha. Art direction och grafisk form av Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra.

Innehåll Tecknaren nr 3, juni 2017

Tredimensionella bildvärldar, Alfons Åberg, tunnelbanekonst och ett möte mellan en väletablerad och en autodidakt illustratör. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren #3, publicerad i juni 2017.

LEDARE Ge och få av varandra

Han har gått de rätta utbildningarna, och själv undervisat på de rätta skolorna. Hon har inte gått någon design- eller konstskola alls, men arrangerar egna utställningar och sprider sin konst via sociala medier.

Nu har Per José Karlén och Natalia Murobha en egen skola ihop: de har börjat träffas för att lära sig saker av varandra. Även om det är inom ett mentorprojekt, Konsten att delta, är det enligt båda ett ömsesidigt utbyte. Alexandra Sundqvist följde med på ett av deras möten – på sidan 8 läser du deras samtal om bild- och skolvärlden, och vem som får synas.

Kanske har du som läser det här själv just gått ut en skola i bild eller form. Det här numret av Tecknaren kommer nämligen ut precis efter den där bitterljuva tiden av syrener och slututställningar. Därför skriver Tyra von Zweigbergk om vägen från skolan till uppdragsgivaren på sidan 34, Malin Bergström berättar om Svenska Tecknares juristers studentföreläsningar om upphovsrätt på sidan 32, och Sara Teleman ger goda råd om självförtroendet efter examen på sidan 5.

När Fideli Sundqvist gick sin utbildning visste hon inte vad hennes pappersvärldar skulle leda till. När hon började samarbeta med fotografer föll det mer på plats. Nu är hon en av tre etablerade bildskapare som pratar om tredimensionalitet med Malin Palmqvist på sidan 16. Just det givande samarbetet med andra yrkesutövare vittnar fler om i samma reportage. De där mötena där man ger och får behövs såväl under skoltiden som i resten av arbetslivet.

Text: Maina Arvas

PORTRÄTT Natalia Murobha och Per José Karlén. Den ene är en erfaren illustratör med flera bilderböcker utgivna. Den andra är en självlärd konstnär i början av sin karriär. Per José Karlén och Natalia Murobha har börjat träffas för att ge och få av varandra. Text: Alexandra Sundqvist. Foto: Viktor Gårdsäter.

REPORTAGE ”Att teckna i tre dimensioner.” Luftiga pappersvärldar, broderade dagböcker och sjungande träbjörnar. Hur går det till att teckna tredimensionellt – att skapa bilder som på olika sätt tar sig rumslig form? Vi träffar tre bildskapare som arbetar tredimensionellt i material som papper, trä och textil. Text: Malin Palmqvist.

ESSÄ ”Alfons Åberg och de vuxna.” Det har pratats mycket om den närvarande pappan och den frånvarande mamman i böckerna om Alfons Åberg. Ida Säll vill fokusera på hur vuxennärvaron faktiskt ser ut, och vad den berättar om. Hon ser på Gunilla Bergströms verk i ljuset av barnlitteraturhistorien, och finner tröst inte bara för barn utan även för föräldrar. Text: Ida Säll. Illustration: Siri Ahmed Backström.

ANALYS ”Konst under jord.” I Stockholms tunnelbana samspelar konsten med miljöer och människor. Stadsplaneringsforskaren Moa Tunström ser närmare på utsmyckningarna på stationerna Bagarmossen, Solna centrum och Zinkensdamm, samt på SL:s koncept Konstväxlingar. Text: Moa Tunström. Foto: Hans Ekestang.

FRÅGA JURISTEN ”Vi hjälper dig att ställa krav.” Är det rimligt att i början av karriären göra gratis jobb bara för att få en starkare och större portfolio? Malin Bergström skriver om vad Svenska Tecknare kan hjälpa nyutexaminerade designstudenter med, samt svarar tillsammans med Kiljan Ardal på läsarfrågor om juridik, arvoden och avtal. Text: Kiljan Ardal, Malin Bergström. Illustration: Magnus Bard.

KRÖNIKA ”Varning för skafferimetoden.” Det blir allt vanligare att kunden ser illustratörens bildvärld som ett skafferi som de har köpt nyckeln till för att sedan kunna plocka från hyllorna och koka ihop sin egen lilla rätt, skriver Tyra von Zweigbergk, tf ordförande för Svenska Tecknare. Text: Tyra von Zweigbergk. Illustration: Saga Bergebo.

DESSUTOM Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Sara Teleman. Bild: Operans dansare djupdyker. Detalj: Stina Eidem, vinnare av Knut V Pettersson-stipendiet. Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. Svenska Tecknare-sidan: Notiser, nya medlemmar och information.

MEDVERKANDE I #3 2017: Skribenter: Kiljan Ardal, Maina Arvas, Malin Bergström, Malin Palmqvist, Alexandra Sundqvist, Ida Säll, Sara Teleman, Moa Tunström, Tyra von Zweigbergk. Illustratörer: Siri Ahmed Backström, Magnus Bard, Saga Bergebo, Natalia Murobha. Fotograf: Viktor Gårdsäter. Omslag: Illustration av Natalia Murobha, föreställande Per José Karlén och henne själv. Art direction och grafisk form: Mia Degerman, Vejde Gustafsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.