Bild: Erica Jacobson

Krönika: Demokrati och visuell kraft

”Vi kommer att ägna mycket av programmet på Bokmässan åt bildens, formens och ordets kraft. Kom gärna till vår monter och diskutera hur vi kan punktera främlingsfientliga budskap och visa på inkluderande, demokratiska värderingar.” Arina Stoenescu, ledamot i Svenska Tecknares styrelse, berättar om vad organisationen vill göra på Bokmässan i år. Texten publicerades i Tecknaren #4, i september 2017.

Text: Arina Stoenescu
Illustration: Erica Jacobson

”Kommer Svenska Tecknare att delta på Bokmässan i Göteborg i år?” Frågan kom upp på vårt årsmöte i maj och föranleddes av den pågående debatten kring den högerextrema tidningen Nya Tiders närvaro på mässan för andra året i rad.

Styrelsen för Svenska Tecknare har efter ingående samtal beslutat att vi ska vara med på årets bokmässa. Vi har full förståelse för och respekterar dem som av olika anledningar väljer att inte delta. Vi anser dock att vi som organisation kan och måste ta plats i debatten och aktivt stå upp för demokratiska värderingar även på den här arenan.

Yttrandefrihet och demokrati måste hela tiden diskuteras och argumenteras för, det ligger i deras natur. Hur kan vi värna yttrandefriheten och varför är det nödvändigt att göra det? Det är viktigt att komma ihåg att demokratiska plattformar som denna tar lång tid att bygga upp. När Bokmässan startades 1985 levde jag i en diktatur i Rumänien, 1989 hade jag tillbringat fyra år i frihet och kunde knappt tro att det var möjligt att rasera den gamla kommunistiska världsordningen i Östeuropa.

Den här typen av forum är oerhört betydelsefulla, deras existens hjälper oss att navigera i en emellanåt turbulent tid vilket i förlängningen kan bygga en bättre värld. För Svenska Tecknare är det viktigt att använda vår plats i detta etablerade rum. Samtidigt välkomnar vi de alternativa arrangemang som växer fram.

Vi som arbetar med illustration, grafisk form, serier och animation kan kombinera dessa kunskaper till starka visuella budskap. I Svenska Tecknares monter kommer vi att ägna mycket av programmet åt bildens, formens och ordets kraft. Kom gärna till oss och diskutera hur vi kan punktera främlingsfientliga budskap och visa på inkluderande, demokratiska värderingar. Visa att en polariserad världsbild av ”vi och de” inte leder någon vart.

Arina Stoenescu, styrelsemedlem i Svenska Tecknare

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.