Omslag Bild av Mari Kanstad Johnsen ur Tunellen, skriven av Hege Siri (Magikon, 2015).

Tecknaren nr 4, september 2017

Bilderbokslandet Norge, ALMA-pristagaren Wolf Erlbruch, häxkonst och grafisk form, och en designanalys av vinetiketter. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren #4, publicerad i september 2017.

LEDARE: Därför behövs designhäxan

Månfaser, pyramidformer, kristaller. Sociala medier-flödet på mina olika skärmar blir allt häxigare. Jag ser dansföreställningar, bläddrar i nya böcker, möts av mode, konst, förpackningar med uttryck som andas ockultism. Formspråken leker med andligt laddade symboler och färger.

Är det här inslaget av häxkonst inom bild och form bara en lånad estetik, en ytlig trend? I vissa fall kanske – designskribenten Kristina Ketola Bore berör något av problematiken med appropriering i sin essä i det här numret av Tecknaren.

Personligen tror jag att behovet av andlighetsexperiment förstärks av känslan av sakernas tillstånd i Sverige och världen, en längtan efter perspektiv, mod och kraft. Och det är framför allt detta som Ketola Bore skriver om på sidan 24.

Hon belyser häxan som en hållning, ett sätt att stå upp mot maktstrukturer, patriarkat och heteronormativitet: ”Häxan är en oppositionell arketyp och en symbol för uppror och förändring.” Tänk om designhäxan syns mer för att hon behövs mer?

I krönikan på sidan 34 poängterar Arina Stoenescu hur alla som arbetar med illustration, grafisk form, serier och animation kan kombinera dessa kunskaper till starka visuella budskap om demokratiska värderingar, och bjuder in till diskussion om denna kraft i Svenska Tecknares monter på Bokmässan. Där kommer samtal och möten att äga rum, och där finns även Tecknaren på plats. Ett av montersamtalen knyter an till det här numrets omslagsreportage om den norska bilderboksmarknaden på sidan 8, ett annat till analysen om vinetiketter på sidan 28. Designhäxor och alla andra är välkomna!

Text: Maina Arvas

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 4 2017

REPORTAGE ”Ett paradis för bilderböcker.” Norge beskrivs ofta som bilderbokens drömland. Stämmer det, och vad är det som skapar det goda klimatet i den norska bilderboksvärlden? Malin Palmqvist spanar västerut i samtal med bokförläggaren Svein Størksen, bilderboksskaparen Alice Lima de Faria och litteraturkritikern Anne Schäffer. Text: Malin Palmqvist.

PORTRÄTT Wolf Erlbruch. Han ritar vad han vill. Och han vill rita för att han tycker om att leka. Priser betyder egentligen inget för årets ALMApristagare. Det är små och stora läsare han bryr sig om, förklarar den tyska bilderboksskaparen Wolf Erlbruch för Tecknarens Sara Teleman. Text: Sara Teleman. Foto: Carola Björk.

ESSÄ ”Häxkonst och design.” Ockultism och häxkonst manifesterar sig allt oftare i grafisk form just nu, precis som inom andra kulturella fält. Vad står häxan för inom formgivningen? Vad är kopplingen mellan häxpositionen och kreatörsrollen? Hur relaterar ockulta ritualer till designprocessen? Den norska designkritikern Kristina Ketola Bore ser närmare på estetiken, historien och politiken. Text: Kristina Ketola Bore. Översättning: Öyvind Vågen. Bild: Sara Faith Gottesdiener.

ANALYS ”Etikettens estetik.” Flaskans etikett berättar inte bara om vinet inuti utan även om kulturen omkring. Hur gick det till när en enda illustratör gav dagens mest spännande vinkultur dess identitet? Kulturjournalisten och vinnörden Emil Arvidson tittar närmare på bilderna som skapade naturvinsrörelsen. Text: Emil Arvidson.

FRÅGA JURISTEN ”Ditt innehåll, dina intäkter!” Allt oftare utgår bok- och tidskriftsförlag ifrån att digitala format följer med på köpet när de förvärvar dina rättigheter. Men fler format betyder mer arvode. Kiljan Ardal svarar på läsarfrågor om juridik, arvoden och avtal. Text: Kiljan Ardal. Illustration: Daria Bogdanska.

KRÖNIKA ”Demokrati och visuell kraft.” ”Vi kommer att ägna mycket av programmet på Bokmässan åt bildens, formens och ordets kraft. Kom gärna till vår monter och diskutera hur vi kan punktera främlingsfientliga budskap och visa på inkluderande, demokratiska värderingar.” Arina Stoenescu, ledamot i Svenska Tecknares styrelse, berättar om vad organisationen vill göra på Bokmässan i år. Text: Arina Stoenescu. Illustration: Erica Jacobson.

DESSUTOM Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Sara Teleman. Bild: Daniela Juvall synliggör vardagslivet i Östberga. Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. Svenska Tecknare-sidan: Notiser, nya medlemmar och information.

MEDVERKANDE I #4 2017: Skribenter: Kiljan Ardal, Maina Arvas, Emil Arvidson, Kristina Ketola Bore, Malin Palmqvist, Arina Stoenescu, Sara Teleman. Illustratörer: Daria Bogdanska, Erica Jacobson. Fotograf: Carola Björk, Fernando Medina/Spektra. Art direction och grafisk form: Mia Degerman, Vejde Gustafsson. Korrektur: Elena Tillman Sperandio. Repro: Fernando Medina/Spektra. Omslag Bild av Mari Kanstad Johnsen ur Tunellen, skriven av Hege Siri (Magikon, 2015).

2 svar till “Tecknaren nr 4, september 2017”

  1. Sonja Nordgren skriver:

    Skulle vilja beställa 2017/4. 1 ex. Skickas till: Sonja Nordgren, Roddaregatan 18, 21612 Limhamn.
    Tel. 0705081878.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.