Omslag Tecknaren 1705: Katarina Pierre fotograferad av Andreas Nilsson. Art direction och grafisk form av Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra.

Tecknaren nr 5, oktober 2017

Bildmuseets chef och konstnärliga ledare Katarina Pierre, mångfald i lekappar för barn, nationsflaggan som designelement, och tatueringsvärldens kvinnohistoria. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren #5, publicerad i oktober 2017.

LEDARE: Hur påverkas du av bilden?

Lusten att bära bilder på den egna huden har människor känt i flera tusen år. Bilder som signalerar olika innebörder till andra omkring, eller som tjänar som påminnelse om något för den tatuerade själv.

En stark signal utgår också från bilden som utgör en nationsflagga. Inom sjöfarten – i samma miljö som sjömän snappade upp och tog med sig tatueringskulturen från dess ursprung runtom i världen till Europas hamnar – uppstod behovet av flaggan som igenkänningstecken långt före vår tideräknings början. Senare utvecklades nationsflaggan, med sin funktion som symbol för en suverän stat.

Men det är inte bara sjömän som har burit tatueringarna vidare. Johan Jacobsson Franzén bläddrar på sidan 28 i böcker om tatueringen som konstform, och spanar efter tatueringstraditionens kvinnohistoria av cirkusartister och tatuerarstjärnor.

Och det är inte bara stater som använder flaggor. Efter att ha observerat den amerikanska flaggan på kläder och prylar i svenska butiker bestämde sig Moa Sundkvist för att undersöka hur flaggan som designelement påverkar oss. Hennes essä på sidan 24 bildtolkas av Andreas Samuelsson.

Hur påverkas barn av bilderna och figurerna de möter när de leker på surfplattor och mobiler? Det är något som moderna producenter av lekappar måste förhålla sig till. I reportaget på sidan 16 talar Alexandra Sundqvist med tre producenter om hur de arbetar med mångfald.

Dessutom tar vi oss i det här numret av Tecknaren in i huvudet på en museichef. Katarina Pierre tänker varje dag på bilders styrka: hennes mål är att så många som möjligt ska påverkas av bildkonsten på Bildmuseet i Umeå. På sidan 8 porträtterar Johan Kellman Larsson och Andreas Nilsson henne och den öppna konsthallen.

Text: Maina Arvas

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 5 2017

PORTRÄTT Allt hon kan är kanaliserat i det här huset. Bildmuseets Katarina Pierre, chef för ett av Sveriges största museer för samtida konst, har varit med länge och format institutionen hon driver. Med Johan Kellman Larsson talar hon om den välkomnande konsthallen. Text: Johan Kellman Larsson. Foto: Andreas Nilsson.

REPORTAGE ”Den fria leken.” En mamma med skägg, en regnbågsfamilj, en robot av godispapper. Små barns lekar förhåller sig ofta fritt till konventioner och normer. Hur tänker kreatörer som skapar lekappar för barn när det gäller denna frihet? Alexandra

Sundqvist pratar med tre producenter av appar för barn om inkludering, normbrytning, genustänkande och barnperspektiv. Text: Alexandra Sundqvist.

ESSÄ ”Nation som dekoration.” Du ser den på underkläder, kuddfodral, lampor, dörrmattor, skor, t-shirtar, prydnadsföremål … Hur kommer det sig att USA:s flagga syns så ofta i svenska butiker? Moa Sundkvist funderar över hur nationsflaggan som designelement påverkar oss, och dess samband med nationalism. Text: Moa Sundkvist. Illustration: Andreas Samuelsson.

ANALYS ”Bilder på huden.” Varje tatuering rymmer en historia. Och historien rymmer många tatueringstraditioner. Johan Jacobsson Franzén tröttnar på den manliga blicken inom tatueringsvärlden och bläddrar i bildstarka böcker på jakt efter konstformens kvinnohistoria, och en glimt av dess framtid. Text: Johan Jacobsson Franzén

FRÅGA JURISTEN ”På lika villkor, men på vilka villkor?” ”Den rätt som du upplåter innebär att Instagram kan använda dina bilder i andra sammanhang genom att vidarelicensiera rättigheterna till externa parter.” Kiljan Ardal svarar på läsarfrågor om juridik, arvoden och avtal. Text: Kiljan Ardal. Illustration: Sara Olausson.

KRÖNIKA ”Förändring kräver uthållighet.” ”Det är dags för oss att ta tydligare initiativ för att stärka designområdet. Med konkreta förslag, tillsammans med andra designorganisationer.” Hanna Nilsson, ledamot i Svenska Tecknares styrelse, jämför svensk designpolitik med grannlandet Finlands. Text: Hanna Nilsson. Illustration: Stephanie Abdallah.

DESSUTOM Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Sara Teleman. Bild: Helga Henschens 100-årsjubileum på Thielska Galleriet. Detalj: Sara Lundberg om att tolka en annan bildkonstnär. Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. Svenska Tecknare-sidan: Notiser, nya medlemmar och information.

MEDVERKANDE I #5 2017: Skribenter: Kiljan Ardal, Maina Arvas, Johan Jacobsson Franzén, Johan Kellman Larsson, Hanna Nilsson, Moa Sundkvist, Alexandra Sundqvist, Sara Teleman. Illustratörer: Stephanie Abdallah, Sara Olausson, Andreas Samuelsson. Fotografer: Andreas Nilsson, Fernando Medina/Spektra. Art direction och grafisk form: Mia Degerman, Vejde Gustafsson. Korrektur: Elena Tillman Sperandio. Repro: Fernando Medina/Spektra. Omslag Katarina Pierre fotograferad utanför Bildmuseet av Andreas Nilsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.