Krönika: Förändring kräver uthållighet

”Det är dags för oss att ta tydligare initiativ för att stärka designområdet. Med konkreta förslag, tillsammans med andra designorganisationer.” Hanna Nilsson, ledamot i Svenska Tecknares styrelse, jämför svensk designpolitik med grannlandet Finlands.

Texten publicerades i Tecknaren #5, i oktober 2017.

Text: Hanna Nilsson. Illustration: Stephanie Abdallah.

Några år i Svenska Tecknares styrelse har lärt mig att förändring inom organisationsvärlden kan ta tid. Jag blir ofta frustrerad. Men en styrelsekollega lärde mig i början att det inte går att bara tala om vikten av en fråga, det behövs ett väl förberett och konkret formulerat förslag som kan klubbas igenom. Och vi, kollegan och jag tillsammans, fick ju igenom förändringar efter många timmar av ideellt arbete.

I höst har jag läst in mig på några andra länders designpolitiska program för att Svenska Tecknare, under vår internationella organisation Ico-D:s generalförsamling i oktober, skulle kunna presentera en jämförelse med grannlandet Finlands designprogram från 2015.

För två år sedan kom ett förslag till en ny politik för arkitektur, form och design i Sverige, utredningen Gestaltad livsmiljö. Vi skrev ett remissvar och nu väntar design- och arkitektursverige på kommande regeringsproposition. Det jag slogs av i utredningen var att den innehöll fler konkreta förslag för arkitekturen än för designen. En insatt kollega menar att det beror på att svenska arkitekter är oerhört välorganiserade, med tydliga önskemål kring fältets självklara vikt i samhället. Gjorde vi inom designfältet nog för att påverka den nya politiken?

Sami Niemelä från vår finska motsvarighet Grafia berättar hur flera förändringar inom designområdet under de senaste åren i Finland verkligen har skett ”from the bottom up”, och ger exemplet att Helsingfors nyligen har fått en designansvarig.

Från botten och upp, ja det är ju vi, vi som arbetar med detta, vi som är medlemmar i Svenska Tecknare. Jag inser att det är dags för oss att sluta vara frustrerade, och ta tydligare initiativ för att stärka designområdet. Med konkreta förslag, tillsammans med andra designorganisationer. Vem vill vara med, vem har kraft och lust att lägga ned det arbete som krävs?

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.