Bilden är från inlagan i boken "Fågeln i mig flyger vart den vill", skriven och illustrerad av Sara Lundberg. Den kom ut i september 2017 på Mirando Bok.

Sara Lundberg tolkar konstnären Berta Hansson

Illustratören och bilderboksskaparen Sara Lundberg berättar för Tecknarens chefredaktör Maina Arvas om boken ”Fågeln i mig flyger vart den vill”. Texten har tidigare publicerats i Tecknaren nummer 5 2017.

”Innan jag gjorde den här boken visste jag ingenting om Berta Hansson, en bildkonstnär verksam från slutet av 1930-talet till 1980-talet. Men när jag började läsa på om henne kände jag igen mig själv. Min släkt kommer också från Norrlands inland och jag tänkte: ’Den här typen av familj känner jag igen. Jag kan skriva om det här!”

Boken utspelar sig under ett år när Berta Hansson är 14 år och ännu inte är konstnär. Den handlar om att våga bli den man drömmer om att vara trots att man har allt emot sig.

Hur gör jag en spännande bilderbok för tio–tolvåringar? Och hur bildberättar jag om en annan bildkonstnär? Jag brottades med de tankarna. Jag har låtit hennes bilder skölja igenom mig, och så kom det ut något av det. Men bilder av Berta Hanssons egen hand finns faktiskt också med. Jag åkte till Hammerdal där hon föddes och tittade på brev bevarade från hennes barndom. Bland dem fanns det en teckning som jag fastnade för: det är den 14-åriga Berta Hansson som har ritat figurer med 1920-talets mode och frisyrer. Den bilden har jag återanvänt vid tre tillfällen i boken, jag har klippt in detaljer från hennes teckning i min bild. Det är en detalj som läsaren inte behöver lägga märke till. Men det är alltså Berta Hanssons hand som har gjort de fina små teckningarna med ansikten och hår.”

Sara Lundberg är illustratör och bilderboksskapare, och har för boken ”Fågeln i mig flyger vart den vill” tilldelats både Augustpriset och Snöbollen. Boken kom ut i september 2017 på Mirando Bok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.