Tecknaren nr 2, februari 2018

Statistikjournalisten och illustratören Mona Chalabi, grafiska självbiografier, den tecknade linjen och dokumentära serier. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren #2, publicerad i april 2018.

LEDARE: Följ linjen, förstå världen

Hur hamnade jag här? Flera perso­ner resonerar kring den frågan i det här numret. När jag tittar på Karin Sunvissons prick-till-prick-verk på sidan 25 ser jag inte endast en intelligent illustration till essän av Andreas Berg, som följer just en linje inom illustra­tion. Jag ser också mönstret som i efterhand kan uppstå när man följer spåren mellan sina egna, som man kanske tänkt, slumpmässiga val i livet.

”Jag var aldrig riktigt bra på sport eller något annat heller för den delen.” ”Jag gick in i en värld av icke-tid.” ”Jag upptäckte hur lätt jag hade för att teckna.” Så svarar tre medlemmar i Svenska Tecknare på sidan 31 om hur yrket började för dem.

På nästa uppslag funderar även Sara Teleman i sin sista reflektion som nyhetsredaktör för Tecknaren på hur hon hamnade inom bild och form. Det som fortsätter att driva henne framåt är ”att som vi gör, stå mitt i samhället och försöka förstå världen genom illustration och grafisk form, samtidigt som vi hela tiden blickar inåt för att hitta ett uttryck som känns uppriktigt”.

Det skulle också kunna vara en beskrivning av Anna Kågströms reportage om den svenska självbiografiska serievågen. Där håller grafiska självbiografier upp en spegel mot samhället, som ett förslag till allmängiltigt svar på den inledande individuella frågan: Så hamnade vi här.

Att förstå världen genom illustration är även Mona Chalabis arbetsprocess, statistikjournalis­ten som blev illustratör på The Guardian. Hon hävdar att hon började rita av en slump, av ren uttråkning. Men under Ida Theréns intervju blir mönstret allt synligare: Chalabis journa­listiska bildberättande drivkraft bildar en tydlig linje.

Text: Maina Arvas

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 2 2018

PORTRÄTT Mona Chalabi
När statistikjournalisten Mona Chalabi började rita sina grafer för hand hände något. Bildernas blandning av allvar och humor har slagit stort, och nu är hon lika mycket illustratör. Ida Therén har träffat henne på The Guardian i New York. Text: Ida Therén. Foto: Kyle Dorosz.

REPORTAGE ”Att spegla världen i sig själv”
Vågen av självbiografiska serieromaner tycks inte mattas. Varför passar det subjektiva så bra i serierutor? Varför är så många av serierna gjorda av kvinnor? Och är de verktyg för att slå underifrån? Anna Kågström talar med en forskare, en serieskapare och en förläggare om jagberättande, psykisk ohälsa, punkig estetik och det unga, otrygga prekariatet. Text: Anna Kågström.

ESSÄ ”På jakt efter linjens betydelse”
Irritationen över illustrationerna i en bilderbok driver Andreas Berg ut i funderingar kring den tecknade linjen. Han följer den genom modellteckning, handstil, den svenska 1970-talsskolans skrivstil SÖ-stilen, grafologi och tillbaka till bilderboken. När är linjen endast en ledtråd, och när är den liv? Text: Andreas Berg. Illustration: Karin Sunvisson.

ANALYS ”Serier från verkligheten” Den bristande sophanteringen i USA, vittnesmål från överlevare av Förintelsen, och fascismens ideologi nedbruten till serierutor. Alexandra Sundqvist läser tre dokumentära serieskildringar, där bilderna kryper in under huden. Text: Alexandra Sundqvist.

FRÅGA JURISTEN ”Sekretess på rimlig nivå.”
David Melander skriver om sekretessklausuler i avtal och svarar tillsammans med Sandra Åkesson på läsarfrågor om juridik, arvoden och avtal. Text: David Melander och Sandra Åkesson. Illustration: Lisa Ewald.

KRÖNIKA ”Världens mest spridda design.”
I våra liv finns knappt ett område som inte påverkas av grafisk formgivning, ändå ignoreras ofta dess upphovspersoner, skriver Lars Fuhre, grafisk formgivare och ledamot i Svenska Tecknares styrelse. Text: Lars Fuhre. Illustration: Axel Hugmark.

DESSUTOM Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Sara Teleman. Bild: Jockum Nordström illustrerar tidigare opublicerade sagor av Lev Tolstoj. Arbetsyta: Love Jönsson berättar om sin nya arbetsplats Rian Designmuseum. Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. Svenska Tecknare-sidan: Notiser, nya medlemmar och information.

 

MEDVERKANDE I #2 2018

Skribenter: Maina Arvas, Andreas Berg, Lars Fuhre, Anna Kågström, David Melander, Alexandra Sundqvist, Sara Teleman, Ida Therén, Sandra Åkesson. Illustratörer: Lisa Ewald, Axel Hugmark, Karin Sunvisson. Fotografer: Kyle Dorosz, Fernando Medina. Korrektur: Elena Tillman Sperandio. Repro: Fernando Medina/Spektra. Omslag Mona Chalabi fotograferad av Kyle Dorosz i New York i januari 2018.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.