Krönika: Visuell kommunikation och demokrati

Det är valår. Visuella kreatörer kan dela med sig av kunskapen om hur form, bild och den visuella helheten skapar mening, framkallar likgiltighet eller manar till handling, skriver Svenska Tecknares styrelseledamot Arina Stoenescu. Texten har tidigare publicerats i Tecknaren nummer 3, juni 2018. Text: Arina Stoenescu. Illustration: Nathalie Ruejas Jonson.

Det svenska valet stundar efter sommaren, det ungerska valet avslutades strax före. Förra sommaren befann jag mig i Budapest när kampanjen mot den ungersk-amerikanske finansmannen George Soros pågick som intensivast och förde tankarna till nazisternas skildring av judar som roten till det onda.

Affischen som förekom i olika format och utföranden hade en stilren grafisk form. Färgkoder, bilder och typografi med invanda konnotationer, enkla att ta till sig, men som förde fram en förvrängd bild av verkligheten.

Den ungerska statliga undersökningen Nationellt samråd – Låt oss stoppa Bryssel! som stod som avsändare för denna affischkampanj föranledde en tydlig dementi från EU under rubriken ”Fakta har betydelse. Reaktion från Europeiska kommissionen på det ungerska nationella samrådet”.

Jag vill tillägga att inte bara fakta har betydelse – utan även dess utformning. Tidningen Nya tider har samma städade visuella yttre som Sorosaffischerna, med en formgivning som påminner om vilken svensk lokaltidning som helst. Börjar man läsa innehållet träder det dock fram en xenofob skildring av världen.

Vad har grafiska produkter som dessa att göra med oss visuella kreatörer? Jo, de är en del av den visuella miljö som påverkar det som händer även i Sverige, inte minst nu inför valet, där alla krafter, även de på den yttersta högerkanten, kommer att mobilisera.

Visuella kreatörer arbetar med budskap, även politiska, både uttalat och indirekt. Vi har också ett pedagogiskt ansvar – att dela med oss av kunskapen om hur formen, textens materialitet, bilden och den visuella helheten skapar mening genom att vagga in oss i falsk trygghet, framkalla likgiltighet eller mana till handling. Demokrati kan utövas på olika sätt – att utnyttja sin rösträtt är ett men också att bygga upp och delta aktivt i starka demokratiska organisationer som Svenska Tecknare.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.