Krönika: Vår underbara bildbransch

Pengar finns någonstans i bild- och formbranschen, skriver Svenska Tecknares ordförande Tyra von Zweigbergk. Men vart tar de vägen när de inte hamnar hos skaparna? Texten har tidigare publicerats i Tecknaren nummer 4/5, september 2018.

Text: Tyra von Zweigbergk. Illustration: Tzenko Stoyanov

Jag lyssnar på M. Wards senaste album What a wonderful industry. En av låtarna heter Poor Tom och handlar om det konstnärliga skapandets mödor och förtretligheter.

”The rooms he hasn’t played in Austen one time, are the ones that he’s played twice. And the response is always generous, and the crowd is always nice. But he’s made an honest living, living off beans and rice – Poor Tom. And it may be 4 in the morning, but the radio sure plays his song. But they forgot to say the name of the record and they announce the show all wrong. And the night the DJ says he’s playing is long, long gone – Poor Tom.”

Bokmässan i Göteborg har i år valt bild som ett av sina teman. Vi är naturligtvis glada för att man sätter fokus på den delen av litteraturen. Samtidigt blir det talande: jag gissar att det är svårt att hitta en bokmässa med specialtemat ”text”. Texten har sin självklara roll och status, bilden har det inte. Det ska vi prata om.

Men också om ”Poor Tom”. Hen som ägnar livet åt att göra bilderna till bilderböckerna, som lever på ”beans and rice”. För det är ju ingen nyhet att förlagen känner sig pressade, att de pressar vidare åt de håll de kan och att illustratörer är lätta att pressa. Men precis som Toms publik är glad, så älskar vi våra bilderboksskapare. De är en del av Sveriges stoltheter. En partiledare föreslog till och med i en radiointervju att bilderböckerna borde bli landets kassako, som skulle ersätta vapenexporten. Hemskt gärna, men då måste de som skapar innehållet få vettigt betalt. Annars kan de inte göra några varor att exportera.

Pengar finns någonstans i denna ”underbara bransch”. Det ser jag i Göteborg, det ser jag på bilderboksmässan i Bologna varje år där rättigheter byter ägare bakom glasade väggar. Men vart tar de pengarna vägen när de inte hamnar hos skaparna? Det ska vi prata om.

Tyra von Zweigbergk är ordförande i Svenska Tecknares styrelse.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.