Omslagsbild Tecknaren 1806 av Minna Sakaria, typsnittet Dansskrift är skapat i samarbete med elever från Vackstanäs gymnasium i Södertälje. Art direction och grafisk form av Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra.

Tecknaren nr 6, december 2018

Kopplingen mellan typografi och koreografi, illustratören och lagerarbetaren Henrik Franklin, animerad dokumentärfilm och bilderböcker om barns vardag. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren #6, publicerad i december 2018.

LEDARE: Lek på allvar

”Det finns en indirekt politiskhet i möjliggörandet av trams och experimentlusta”, svarar illustratören Henrik Franklin på frågan om hans bildvärld är politisk. Jag anar att trams och experiment också är ett sätt för honom att kunna arbeta. Kanske är det för att jag själv måste få leka när jag arbetar, och med lek menar jag inte enbart kreativt kaos utan även det lekfulla i att uppfinna sina egna system, hitta på koncept, sätta upp regler att följa eller bryta mot. Jag tycker mig se det i Franklins bilder i Karin Faxén Sporrongs och Marit Lissdaniels porträtt på sidan 16 – repetition och variation, den fasta ramen som fylls med det oväntade infallet.

Lek med system ägnar sig även grafiska formgivarna Sepidar Hosseini och Minna Sakaria åt. Båda använder sig av workshopen som ett verktyg i arbetsprocessen, ofta med skolungdomar, för att hitta till det oväntade och bygga in det i ett koncept. Båda använder sig också av dans och rörelse för att skapa grafisk form med rytm och sväng. Hur hänger koreografi och typografi ihop? Det hjälper de Malin Palmqvist att reda ut i reportaget på sidan 8, tillsammans med koreografen Pontus Pettersson och koreologen Eva Säfström.

Det handlar inte enbart om att leka för att kunna arbeta utan också om att arbeta för att kunna leka. Att marknaden inom bild och form är tuff vet vi, särskilt efter den medlemsundersökning som Svenska Tecknare har gjort (pressmeddelandet finns på svenskatecknare.se). Många inom kreativa yrken tvingas kombinera jobben som är roliga med jobben som möjliggör de roliga jobben. Henrik Franklin nyanserar sin arbetsfördelning: brödjobbet på ett lager innebär inte bara självständighet i de egna projekten och uppdragen utan också oväntad inspiration.

Text: Maina Arvas

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 6 2018

REPORTAGE ”Kropp och text” Kroppen rör sig i rummet, texten rör sig över pappret. Hur hänger egentligen typografi och koreografi ihop? Malin Palmqvist har pratat med de grafiska formgivarna Sepidar Hosseini och Minna Sakaria, koreografen Pontus Pettersson och koreologen Eva Säfström om kopplingen mellan dans och bokstäver. Text: Malin Palmqvist.

PORTRÄTT Henrik Franklin är illustratör, animatör och serietecknare. Han jobbar även på ett lager. För att få det att gå ihop, men också för att hitta lösningar och inspiration till sina både minimalistiska och avgrundsdjupa bilder. Text: Karin Faxén Sporrong. Foto: Marit Lissdaniels.

ESSÄ ”Animerad verklighet.” Den animerade dokumentären arbetar efter samma sanningssökande principer som annan dokumentärfilm men har en unik förmåga att synliggöra det osynliga. Det menar Midhat Ajanović, som ringar in konstformen med exempel på de senaste decenniernas svenska animerade dokumentärer. Text: Midhat Ajanović. Översättning: Öyvind Vågen. Bearbetning: Maina Arvas. Illustration: Graham Samuels.

ANALYS ”Vanlig viktig vardag.” Skilsmässa, konflikträdsla och gråtande föräldrar. Alexandra Sundqvist läser tre bilderböcker som vilar självklart på insikten om att även unga läsare förtjänar berättelser som beskriver deras vardag, den vanliga och viktiga. Text: Alexandra Sundqvist.

FRÅGA JURISTEN ”Vägen till en hållbarare avtalsmarknad” Sandra Åkesson skriver om en ny punktlista för tydligare avtal mellan kreatörer och uppdragsgivare, samt svarar på läsarfrågor om juridik, arvoden och avtal. Text: Sandra Åkesson. Illustration: Agnes Jakobsson.

KRÖNIKA ”Vem är upphovspersonen?” Det är inte bara en moraliskt önskvärd handling att kredda bild- och formskapare – att bli namngiven som upphovsperson är faktiskt en lagstadgad rättighet, skriver Lars Fuhre, Svenska Tecknares vice ordförande. Text: Lars Fuhre. Illustration: Kristian Ingers.

DESSUTOM Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Alexandra Sundqvist. Bild: Martin Anders subkulturella tillflyktsort. Arbetsyta: Maria Persson och dagens dam. Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. Svenska Tecknare-sidan: Notiser och information.

MEDVERKANDE I #6 2018

Skribenter: Midhat Ajanović, Maina Arvas, Lars Fuhre, Malin Palmqvist, Karin Faxén Sporrong, Alexandra Sundqvist, Sandra Åkesson. Illustratörer: Kristian Ingers, Agnes Jakobsson, Graham Samuels. Fotografer: Marit Lissdaniels, Fernando Medina. Korrektur Elena Tillman Sperandio. Repro: Fernando Medina/Spektra. Omslag av Minna Sakaria, typsnittet Dansskrift är skapat i samarbete med elever från Vackstanäsgymnasiet. Art direction och grafisk form: Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra. Tryckeri: Trydells.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.