Krönika: Vem är upphovspersonen?

Det är inte bara en moraliskt önskvärd handling att kredda bild- och formskapare – att bli namngiven som upphovsperson är faktiskt en lagstadgad rättighet, skriver Lars Fuhre, Svenska Tecknares vice ordförande. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 6, december 2018. Text: Lars Fuhre. Illustration: Kristian Ingers.

Om du köper en teckning i present till någon, brukar du berätta vem som har ritat den? Eller ett fotografi som gåva. ”Vem har tagit bilden?” undrar väl de flesta? Så enkelt kan man tydliggöra det självklara med namngivning vid publicering av bilder. Det är ju för bövelen intressant information.

Och det är inte bara en moraliskt önskvärd handling att dela den informationen – att bli namngiven som upphovsperson är faktiskt en lagstadgad rättighet som går att läsa om i Upphovsrättslagen 3 §. När Svenska Tecknares jurist Sandra Åkesson nyligen presenterade grundläggande juridik angående upphovsrätt för medlemmar i Svenska Tecknare hade hon i sin presentation konsekvent namngivit genom att skriva ”Upphovsperson: …” i stället för ”Illustratör: …” eller ”Fotograf: …”. Det blev så tydligt, inte bara att en kreatör står bakom alstret utan också att den personen har rättigheter.

I recensioner av böcker står inte alltid den grafiska formgivaren namngiven bland författare, översättare, fotograf och förlag, ens i form- och designtunga sammanhang. Den grafiska formgivningen är en tolkning av ett ofta komplicerat innehåll, en avancerad uppgift lika värd att uppmärksamma som andra prestationer.

Jag råkade själv ut för denna nonchalans tidigare i år. Jag designade katalogen till Lars Lerins utställning på Liljevalchs i Stockholm. En upprymd recensent på en av de stora dagstidningarna placerade katalogen (alltså inte utställningen, utan själva katalogen) överst på en bäst-just-nu-lista. Hen måste ha trott att Lars Lerin själv hade designat den. Jag var i alla fall inte nämnd.

Det här är ett oskick. Kanske blir det bättre om vi kreatörer hör av oss och påpekar saken. Jag önskar att jag själv hade mejlat den där journalisten. Det är hårt arbete. Någon måste göra det. Vi själva. Med lite hjälp från Svenska Tecknare.

Lars Fuhre är vice ordförande i Svenska Tecknare.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.