Krönika: Att vara sin egen tillsammans

Vilken sorts kollektiv backning vill du ha och hur skapar vi den? Det undrar Felicia Fortes, styrelsemedlem i Svenska Tecknare, som skriver om frilansaren och kollektivet inför Svenska Tecknares årsmöte i maj. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 1, mars 2019. Text: Felicia Fortes. Illustration: Johan Lindström.

Visuella kreatörer är ofta frilansare (93 procent enligt Svenska Tecknares marknadsundersökning 2018) som på egen hand bestämmer arbetsvillkor och sluter avtal med sina kunder. Svenska Tecknare är inte ett fackförbund utan en intresseorganisation som sluter avtal med en del större aktörer men som framför allt bevakar bildens värde och avgörande frågor som var och en inte kan fördjupa sig i på egen hand.

För det tar tid att vara sin egen chef och dessutom kräver en del frågor en skarp jurist eller tillträde till den politiska arenan. Men hur bygger vi en kollektiv styrka när det blåser hårt, utan att vara ett fack?

När vi pratar om hur vi stärker vår organisation kan det vara intressant att titta på exempel utanför Sveriges gränser. För det blåser ibland hårt även på andra håll. Under samtalen i EIF (European Illustrators Forum), som samlar illustratörsorganisationer i Europa, hittar vi gemensamma nämnare men också olikheter.

En fråga som diskuterades där nyligen var fulavtal, alltså avtal som minskar ersättningen samtidigt som de begränsar kontrollen över var, när och hur våra verk används. Det mesta kändes igen men här fann vi också en skillnad. När tyska Illustratoren Organisation uppmanade sina medlemmar att inte skriva på fulavtal, så gjorde de inte det. Förlaget fick till slut backa från de orimliga villkoren efter att ha sett kvaliteten sjunka dramatiskt i sina publikationer. En bild av hur kollektiv enighet kan skapa förändring i en bransch med hård konkurrens.

Majoriteten av oss är frilansare men just därför är kollektivets stöd desto viktigare. Genom att förtydliga vilka villkor vi vill arbeta under bygger vi bit för bit en hållbar arbetssituation för alla visuella kreatörer. Vilken sorts kollektiv backning vill du ha och hur skapar vi den? Var en del av samtalet på årsmötet i maj.

/Felicia Fortes, illustratör, formgivare och styrelseledamot i Svenska Tecknare

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.