Illustration: Elin Svensson. Art direction och grafisk form: Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra.

Tecknaren nr 2, maj 2019

Den här gången innehåller Tecknaren bland annat ett reportage om klimattänkande inom bild och form, ett porträtt på konstnären och illustratören Owe Gustafson, en essä om ”dåliga bilder” och en analys av ny omslagsformgivning till en romantisk klassiker.

Ledare: Dela din tidning med någon

”En boks klimatpåverkan beror även på vad vi gör med den som konsumenter. Delar jag min bok med andra minskar dess påverkan betydligt. Vi kan inte äga ett exemplar av allting, vi måste börja dela. Det är en av många anledningar till att biblioteken är så viktiga i egen rätt.”

Det säger den grafiska formgivaren Matilda Plöjel, som intervjuas i reportaget om klimattänkande inom bild och form. Där berättar hon för Alexandra Sundqvist om bokformgivning med låg klimatpåverkan, och ett tips utöver att tänka på papper och transport är alltså delandet. Konstnären Katja Pettersson, illustratören Magnus Bard och formgivaren Eric Ericson ger i samma artikel sina perspektiv på att försöka arbeta hållbart och miljövänligt inom sina fält. Det är många val att göra, och de är aldrig särskilt lätta. Elin Svensson står för reportage- och omslagsbild.

I det här numret av Tecknaren porträtteras även illustratören och konstnären Owe Gustafson av Johan Kellman Larsson och Viktor Gårdsäter, Orvar Säfström gör ett bildnedslag i spelillustratören och Knut V Pettersson-stipendiaten Nils Gullikssons tecknarkarriär, Lisa Ehlin skriver om vad den ”dåliga bilden” kommunicerar, Maria Molin studerar fyra nya bokomslag till en och samma romantiska klassiker och Arina Stoenescu gläds åt en ökad uppmärksamhet kring grafisk form.

Om du är medlem i Svenska Tecknare får du tillsammans med detta nummer även årsberättelsen, där du kan läsa om vad organisationen har arbetat med under 2018. Källsortera gärna det återvinningsbara emballaget som krävdes för att vi skulle kunna slå ihop dessa två publikationers transporter till en. Och varför inte låna ut din tidning till någon annan när du har läst klart?

Text: Maina Arvas

 

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 2 2019

REPORTAGE ”Att skapa klimatssmart”
Hur kan bildskapare och formgivare arbeta för att minska sin klimatpåverkan, och vad har bild och form för roll i omställningen mot en mer klimatsmart tillvaro? Alexandra Sundqvist pratar med fyra kreatörer som på olika sätt arbetar med hållbarhet. Text: Alexandra Sundqvist. Illustration: Elin Svensson.

 

PORTRÄTT Owe Gustafson
Hans konstnärskap sträcker sig över fem decennier. Ändå måste en intervju med illustratören och konstnären Owe Gustafson starta i det där barnprogrammet från 1970-talet som han själv är lite trött på att tala om. Och samtidigt ser på som en kär gammal vän. Text: Johan Kellman Larsson. Foto: Viktor Gårdsäter.

 

ESSÄ ”Dåliga bilder”
Lågupplöst bildskräp, skärmdumpar, memes, shitposting, gif:ar, skakiga videor. Lisa Ehlin guidar genom havet av förbiströmmande digitala vardagsbilder, slarviga, pixliga och suddiga. Vad betyder egentligen den dåliga bilden, vad berättar den om status, hierarkier, estetik och kommunikation? Text: Lisa Ehlin. Illustration: Frank Möllersten.

 

ANALYS ”Klassiker i ny kostym”
Hur tolkar formgivare och illustratörer i dag en roman som sedan 1847 har getts ut i olika utgåvor världen över? Går det att förnya uttrycket och samtidigt betona verkets tidlösa essens? Maria Molin har tittat på nya bokomslag till Emily Brontës klassiker Svindlande höjder. Text: Maria Molin. Foto: Jon Edergren.

 

FRÅGA JURISTEN ” När någon använder ditt verk utan tillåtelse”
Har du hittat dina bilder på andras sajter eller produkter? Sandra Åkesson berättar exakt vad du ska göra om någon olovligen använder ditt verk, samt svarar på läsarfrågor om juridik, arvoden och avtal. Text: Sandra Åkesson. Illustration: Anna Syvertsson.

 

KRÖNIKA ”Grafisk form i fokus”
Uppmärksamheten kring den grafiska formen börjar öka, konstaterar Arina Stoenescu, tidigare styrelsemedlem i Svenska Tecknare, och vill ta det vidare för att uppnå förändring för arbetsvillkoren. Text: Arina Stoenescu. Illustration: Love Antell.

 

DESSUTOM

Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Alexandra Sundqvist.

Bild: Emma Rendel forskar om serier och berättande.

Arbetsyta: Vincent Tuset-Anrès skapar bildmöten på Studio Fotokino.

Detalj: En av Nils Gullikssons stilbildande rollspelsillustrationer.

Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare.

Svenska Tecknare-sidan: Notiser och information.

 

MEDVERKANDE I #2 2019

Skribenter: Maina Arvas, Helena Bergendahl, Lisa Ehlin, Johan Kellman Larsson, Maria Molin, Arina Stoenescu, Alexandra Sundqvist, Sandra Åkesson.

Illustratörer: Love Antell, Frank Möllersten, Elin Svensson, Anna Syvertsson.

Fotografer: Viktor Gårdsäter, Jon Edergren/Spektra.

Korrektur: Elena Tillman Sperandio.

Repro: Fernando Medina/Spektra.

Omslagsillustration: Elin Svensson.

Art direction och grafisk form: Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra.

Tryckeri: Trydells.

Kommunikation: Jenny Gustafsson och Kerstin Janemar/Svenska Tecknare.

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.