Illustration: Sergio Membrillas.

Krönika: Tillsammans vågar vi mer

”Vi jobbar på olika sätt, men ryms under samma tak.” Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström om kollektivets kraft, riktlinjer för en hållbar marknad, och värdet av bild och form.

Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 3, september 2019. Text: Josefine Engström. Illustration: Sergio Membrillas.

Bokmässan är bland det bästa jag vet. Jag har inte varit på mässan särskilt många gånger och i år är första gången som jag deltar i egenskap av ordförande för Svenska Tecknare. Hit kommer folk från alla håll och kanter med olika erfarenheter och livsåskådningar men med det gemensamma intresset av att mötas under mässans tak.

Mer erfarna besökare verkar ha en lite coolare attityd, men jag blir alldeles pirrig av myllret, av samtalen och det ständiga utbytet av idéer och åsikter och de synergier som uppstår när många människor möts.

I Svenska Tecknares monter diskuteras det utifrån temat om kollektivets kraft. Att kollektivet är slagkraftigt och kan skapa förändring har vi sett prov på många gånger de senaste åren, också inom Svenska Tecknare. Kanske handlar kollektivet också om att man inte är ensam, att man har andra med sig, och det i sig inger mod. Det såg jag prov på i mitt tidigare liv som illustratörsagent: som enskild utövare kan det vara just det man behöver – att veta att man inte är ensam i mötet med Goliatliknande uppdragsgivare, att någon annan finns där att luta sig emot, någon som för ens talan.

I år jobbar Svenska Tecknare med att ta fram riktlinjer för en hållbar marknad. Tanken är att de ska fungera som ett stöd, ett slags kollektivt rättesnöre att falla tillbaka på. Förhoppningen är då att vi tillsammans vågar mer och vågar stå för vår sak. För det vi gör har värde. Just det, alltså värdet av det vi gör, kommer vårens nya version av utmärkelsen Kolla! att belysa. Ett Kolla! i experimentform som tar ett gemensamt grepp om våra yrkesområden.

När jag tänker på det är Svenska Tecknare lite som Bokmässan – lika härligt myllrande. Vi må jobba på olika sätt, har olika erfarenheter, förutsättningar och intressen, men trots det är vi också väldigt lika och vi ryms alla under samma tak.

Josefine Engström är illustratör och ordförande för Svenska Tecknare.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.