Illustration: Fia Djerf.

Krönika: På spaning efter en rik visuell kultur

”En värld fattig på uttryck är en tillplattad enkelspårig värld”, skriver Josefine Engström, styrelseordförande för Svenska Tecknare, och uppmanar kulturskapare att slå vakt om den demokratiska rätten att uttrycka sig fritt – för en rik visuell kultur.

Artikeln är publicerad i Tecknaren nummer 4, december 2019. Text: Josefine Engström. Illustration: Fia Djerf.

Föreningens styrelse har fattat beslut om en ny vision: Svenska Tecknare – för rikare visuell kultur i Sverige. Det syftar på ekonomi och yrkesvillkor, men också på det kulturella innehållet – frodande, mångfasetterat och frispråkigt.

Under den senaste tiden har vi sett hur vissa politiker lägger sig i den visuella kulturen. I en kommun i södra Sverige har man beslutat att inte köpa in ”utmanade samtida konst”. För medborgarnas skull ska konsten vara tidlös och klassisk. Ordet ”menskonst” används i nedsättande termer och har blivit ett samlingsbegrepp för detta utmanande. Att bli utmanad är i min värld något positivt – att få tänka nya tankar, se saker på nya sätt eller uppleva något nytt.

I en annan kommun har politikerna gett konstnärerna riktlinjer för vad konsten bör och inte bör innehålla – en värdebaserad brief, helt enkelt. Att jobba efter en brief är ju något som många av oss illustratörer gör dagligen, men som inte hör hemma i den fria konsten.

Inom våra yrkesområden tycker jag mig ana en värdebaserad ängslan över att inte göra rätt, en osäkerhet. Samtidigt har hot och trakasserier mot kulturskapare blivit allt vanligare – delvis på grund av de lättillgängliga digitala tyckarmöjligheterna. Sammantaget kan allt detta leda till att man försöker anpassa sig till en tyckande omvärld eller i värsta fall till självcensur.

Nu när man kan ana att kulturen är en politisk spelbricka föreställer jag mig hur vi kulturskapare krokar arm och gemensamt slår vakt om det egna uttrycket och den demokratiska rätten att, inom lagens gränser, utrycka oss fritt. En värld fattig på uttryck är en tillplattad enkelspårig värld.

Under våren kommer Svenska Tecknare i form av Kolla! 2020 att hylla den rika visuella kultur som våra medlemmar och andra bidrar till. I projektet har vi medvetet arbetat med att lyssna på en mångfald av röster.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.