Omslag Tecknaren 1904: Illustration av Andreas Samuelsson. Art direction och grafisk form av Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra.

Tecknaren nr 4, december 2019

Kopplingen mellan musikskapande och bild- och formskapande, Maja Säfström som gick från arkitekten till illustratör, bilderbokens användning i förskolan, och seriealbum om tiden före andra världskriget.

Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren nummer 4, utgiven i december 2019.

Ledare: Mellan musik och bild
”Som arkitekt arbetade jag mycket med bild och presentation – grundläggande medel för mig som illustratör.” I Tecknaren kan vi inte låta bli att fortsätta jämföra och sammankoppla konstnärliga fält. Serier och scenkonst, typografi och koreografi, bilderböcker och dockteater, arkitektur och illustration, musikskapande och bildskapande.

Vad kan vi få syn på? Vad finns det för likheter och olikheter mellan olika kulturskapares yrkesutövning och arbetsvillkor? Vi hoppas att spaningar som dessa kan inspirera, fördjupa, stärka och skapa gemenskap. Det behövs i en tid när det kan kännas som om kulturfältet är ett slagfält (läs Josefine Engströms krönika sist i tidningen).

I det här numret handlar det mycket om arbetsprocessen. Hur går det till när man ”gör”? Citatet högst upp är från Maja Säfström, porträtterad av Johan Kellman Larsson och Marc Femenia. Hon bytte jobb när hon insåg att hon hellre ville rita djur än hus – men kan själv se vad hon har med sig från arkitektyrket till illustratörsyrket. En ritbesatthet och en passion för detaljerade mönster till exempel.

Ett samband mellan bildskapande och musik har kunnat avlyssnas i flera av våra tidigare porträtt: naturillustratören Bo Mossberg, med bakgrund som jazzmusiker, spelade på sin klarinett, konstnären Jockum Nordström demonstrerade hur han vände på samma vinylskiva med Franz Schuberts kompositioner kanske 50 gånger under arbetet i ateljén. Men vad finns det för länkar mellan att göra musik och att göra bild eller grafisk form?

Om detta talar Maria Molin med konstnären och artisten AK von Malmborg, artisten, illustratören och animatören Love Antell, och grafiska formgivaren Martin Falck. Och Andreas Samuelssons omslags- och reportagebilder ackompanjerar deras tankar om rytm, repetition och resonans.
Text: Maina Arvas

 

Innehåll i Tecknaren nr 4 2019

REPORTAGE: Rytm, repetition, resonans
Musik väcker bilder och bilder har rytm. Vad finns det för samband mellan musikskapande och bild- och formskapande? Maria Molin har pratat med konstnären och artisten AK von Malmborg, artisten, illustratören och animatören Love Antell, och grafiska formgivaren Martin Falck. Text: Maria Molin. Illustration: Andreas Samuelsson.

PORTRÄTT: Maja Säfström
Hon gick från less arkitekt till lycklig illustratör. Maja Säfströms faktaböcker om djur har översatts till 16 språk, genererat 150 000 följare på Instagram och en plats på New York Times bestsellerlista. Nu tänker hon lära sig något nytt igen. Text: Johan Kellman Larsson. Foto: Marc Femenia.

ESSÄ: Barnen och bilderboken
Läsa, lyssna och titta. Bilderboken har alltid funnits med i förskolan. Men hur används den? Som avkoppling och underhållning? Som pedagogiskt verktyg? Agneta Edwards berättar om vad som kan hända när barnen möter bilden. Text: Agneta Edwards. Illustration: Lotta Geffenblad.

ANALYS Om tiden före förintelsen
Serier utgör ett tacksamt format för historielektioner – bildberättandet ger oss nya möjligheter att se tillbaka på omvälvande tidsperioder. Dick Schyberg läser tre serieromaner som på olika sätt skildrar de historiska händelser som ledde fram till förintelsen och andra världskriget. Text: Dick Schyberg. Foto: Fernando Medina.

FRÅGA JURISTEN Hur fungerar klassikerskyddet?
Det är tillåtet att använda ett verk vars skapare dog för mer än 70 år sedan. Men inte hur som helst. Sandra Åkesson berättar hur, samt svarar på läsarfrågor om juridik, arvoden och avtal. Text: Sandra Åkesson. Illustration: Alf Woxnerud.

KRÖNIKA På spaning efter en rik visuell kultur
”En värld fattig på uttryck är en tillplattad enkelspårig värld”, skriver Josefine Engström, styrelseordförande för Svenska Tecknare, och uppmanar kulturskapare att slå vakt om den demokratiska rätten att utrycka sig fritt – för en rik visuell kultur. Text: Josefine Engström. Foto: Fia Djerf.

DESSUTOM
Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Alexandra Sundqvist.
Bild Ulla Donners seriesatir om en pr-byrå.
Detalj: Sara Singh älskar bläck.
Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare.
Svenska Tecknare-sidan: Notiser och information.

MEDVERKANDE I #4 2019
Skribenter Maina Arvas, Agneta Edwards, Josefine Engström, Johan Kellman Larsson, Maria Molin, Dick Schyberg, Alexandra Sundqvist, Sandra Åkesson.
Illustratörer: Fia Djerf, Lotta Geffenblad, Andreas Samuelsson, Alf Woxnerud.
Fotografer: Marc Femenia, Fernando Medina.
Omslag: Illustration av Andreas Samuelsson.
Art direction och grafisk form: Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra.
Korrektur: Elena Tillman Sperandio.
Repro: Fernando Medina/Spektra.
Tryckeri: Trydells.
Kommunikation: Kerstin Janemar/Svenska Tecknare.

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.