Krönika: Skillnaden mellan ditt och mitt

Det nya upphovsrättsliga EU-direktivet ska omvandlas till svensk lagstiftning och Svenska Tecknare arbetar hårt för att för att garantera upphovspersoners rättigheter, skriver Josefine Engström, styrelseordförande för Svenska Tecknare.

Artikeln är publicerad i Tecknaren nummer 1, mars 2020. Text: Josefine Engström. Illustration: Jojo Falk.

Min tvååring har som alla andra barn i hennes ålder starka åsikter om vad som tillhör henne – det vill säga det mesta. Till exempel böckerna på biblioteket och bandyklubborna i parken, men även hennes systers alla gosedjur. Hon håller hårt i sakerna, både egna och andras, och skriker: ”Mina!”

Nu är ju hon ett barn och kommer förhoppningsvis att växa ur denna fas. Men på ett sätt påminner den mig lite om vissa uppdragsgivares sätt att roffa åt sig av det som faktiskt inte tillhör dem. De skriker kanske inte ”mina!” utan har mer förfinade metoder, såsom orimliga avtal där konstnärliga och kreativa upphovspersoner mer eller mindre tvingas ge bort det viktigaste de har – nämligen sina egna verk.

DSM-direktivet, det omtalade nya upphovsrättsliga EU-direktivet, försöker få ordning på detta. Medlemsstaterna har två år på sig att omvandla direktivet till svensk lagstiftning och Svenska Tecknare arbetar hårt för att för att direktivet ska garantera upphovspersoners rättigheter.

Exempelvis ska man enligt direktivet ha rätt till lämplig och proportionerlig ersättning för sitt arbete, vilket skulle vara en stor och välkommen nyhet för svensk upphovsrättslagstiftning.

Och man ska även kunna få aktuell, relevant och uttömmande information om utnyttjandet av ens verk och vilken genomslagskraft det har. Nyttjas ett verk mer än vad parterna först har avtalat ska upphovspersonen ha rätt till ytterligare ersättning, om den tidigare ersättningen har varit oproportionerligt låg.

Svenska Tecknare och de andra upphovsrättsorganisationerna för nu en dialog med regeringen om upphovspersoners behov och perspektiv. Även i framtiden kommer tvåringar troligen att fortsätta roffa åt sig, men lyssnar politikerna på oss kommer det att bli betydligt svårare för uppdragsgivare att bete sig så.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.