Illustration: Klara Bartilsson.

Krönika: Nu berättar vi om vår verklighet

Under coronakrisen är Svenska Tecknares vision densamma: att förbättra medlemmarnas ekonomi och yrkesvillkor. Krisfond och gratis medlemsavgift är exempel på konkreta uttryck för den visionen, skriver Lars Fuhre, vice ordförande för Svenska Tecknare.

Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 2, juni 2020. Text: Lars Fuhre. Illustration: Klara Bartilsson.

En vän kallar coronaviruset för ”Coronito”. Dessvärre går det inte att förminska pandemin med en diminutivform. Nästan hälften av de medlemmar som i april svarade på Svenska Tecknares enkät med anledning av corona vittnar om att ha förlorat uppdrag på grund av viruset.

Pandemins konsekvenser är omöjliga att överblicka. Det vi vet är att skillnaderna mellan den som har och den som inte har kommer att bli än tydligare. Som en medlem uttryckte det angående a-kassan och enskilda näringsidkares utsatthet: ”Det här är ett bra tillfälle att informera om vår verklighet.”

Många av oss som arbetar inom bild och form är redan vana vid att arbeta ensamma. För illustratörer, grafiska formgivare, animatörer och serietecknare är det förhållandevis enkelt att vara verksam med fysisk distans.

Och behovet av effektiv och tilltalande visuell kommunikation har väl aldrig varit större? Den brittiska regeringen har ett tydligt grafiskt koncept för sin strategi, synligt i all kommunikation. Oavsett coronastrategi skulle Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten med flera behöva visuell hjälp för att nå ut med sina budskap. Den svenska strategin sammanfattad i en bild, några få väl typograferade ord, en animation eller en serieruta?

Det är detta, att sammanfatta i ord och bild, som vi är så bra på. Och det är inte bara myndigheter som behöver hjälp. All den kompetens som yrkesverksamma kreatörer kan erbjuda är till gagn för samhället på alla områden.

Svenska Tecknares vision ”För rikare visuell kultur i Sverige” omfattar en långsiktig strävan efter att lyfta just detta, och förbättra medlemmarnas ekonomi och yrkesvillkor. Att Svenska Tecknare deltar i uppropet till regeringen om a-kassebestämmelser, vår egen nystartade krisfond samt årsmötets beslut om 0 kronor i medlemsavgift för 2021 är bara några exempel på konkreta uttryck för den visionen.

Lars Fuhre är vice ordförande i Svenska Tecknare.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.