Krönika: Allt för flocken

Inspireras av elefantens hälsningsrutiner och kommunikativa förmåga, uppmanar Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare. Börja med att avtala om rättigheter och villkor innan arbetet sätter i gång. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 3, september 2020. Text: Josefine Engström. Illustration: Kate England.

Elefanten är ett känslomässigt avancerat flockdjur – den kan både kommunicera, skratta och gråta. Den sörjer sina döda och är utrotningshotad. Förutom att den meddelar sig med en mängd olika läten har elefanten också en mycket avancerad hälsningsrutin.

Alla har nog en relation till elefanten, i stor utsträckning via barndomens bilderböcker och filmer – snäll, klok och kolossal. Men i metaforernas värld finns också den där andra typen: elefanten i rummet. Med tanke på djurets fantastiska kommunikationsförmåga får vi anta att det i stället har med dess storlek att göra att den har fått symbolisera det som man inte pratar om.

Det outtalade skapar oro och osäkerhet. Den coronaenkät som Svenska Tecknare nyligen gjorde visade att många av föreningens medlemmar saknar avtal med sina uppdragsgivare. I en samtid och framtid med ett hårdare klimat är avtal ett sätt att skydda sig mot missförstånd och inställda uppdrag. Missförstånd uppstår lätt, att då från början måna om sina rättigheter och specificera villkoren för samarbetet kan vara det som säkrar projektet. Att avtalslösa samarbeten kan bli dyra vid tvister har vi fått se flera bevis på.Friköp är en genomgående trend bland uppdragsgivare – nästan alla vill ha det, trots att det rent juridiskt inte finns och sällan behövs.

Men du vet sällan i förväg när något du skapar blir en stor hit. För att återkoppla till elefanter skapades till exempel för 40 år sedan fyra rosa elefanter (och några myror) specifikt för ett barnprogram. I dag finns de överallt, på brädspel såväl som örngott. Det händer inte ofta men det kan hända alla.

Så kasta ut elefanten ur rummet och inspireras i stället av dess hälsningsrutiner på savannen – börja med att avtala rättigheter och villkor innan arbetet sätter i gång. För din egen skull och för flockens. På så vis bevarar vi både professionalism och yrkesstolthet.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.