Omslag Tecknaren 2003: Bild av Doaa el-Adl, från boken Die Welt der Frau (Scherz & Schund, 2020). Art direction och grafisk form av Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra. Pontus Dahlman, Maina Arvas, foton privata.

Tecknaren nr 3, september 2020

Satirtecknaren Doaa el-Adl, serieböcker för barn, bokformgivning av politisk litteratur, och digitala bildutställningar. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren nummer 3, utgiven i september 2020.

Ledare: Inställd eller utställd

Hur skulle ett nummer av Tecknaren se ut där vi medvetet hade betalat lägre arvoden till alla medverkande? Eller inga arvoden alls. Ett cyniskt experiment för att konkret synliggöra vad samtidens undervärdering av kreativt innehåll leder till.

Det här var vi några som stod och pratade om på en release för tidningen för ett tag sedan (i en avlägsen tid då vi hade ickedigitala releaser). Vilken bra och pedagogisk idé, som vi snabbt kom fram till inte alls skulle fungera. Resultatet skulle nämligen inte bli tillräckligt dåligt.

Frilansande bild-, form- och textmänniskor är måttlöst överlevererande kreativa idésprutor som oftast lägger ner sin själ i uppdraget oavsett arvode. Och som, hur de än skulle hushålla med arbetstimmar och skapanderesurser, ändå alltid har sin dyra erfarenhet, kompetens och utbildning i fingerspetsarna.

Så kom våren 2020, med något av en variant på detta experiment i sitt kölvatten. Inställda utställningar på museer, omställda elevutställningar, frysta uppdrag för bild och form till scenvärlden och så vidare. Vad tomt det blev. Och vad alla ändå överlevererade när de kunde, i nya former.

Blev dina uppdrag inställda, eller blev dina verk ändå utställda i någon form? Ta hjälp av Svenska Tecknares coronalathund och utökade rådgivning om du behöver stöd – och läs ordförandekrönikan på sidan 38 om vikten av avtal.

I det här numret av Tecknaren går vi på digitala utställningar. Vi möter den egyptiska satirtecknaren Doaa el-Adl (tidningsanställd med fyra lika anställda tecknarkollegor, apropå värdering av bild). Och nej, vi ses inte i montern i Göteborg i år men vårt ”bokmässenummer” dukar fram både omslagsformgivning av politiska böcker och serieböcker för barn.

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 3 2020

PORTRÄTT Doaa el-Adl

Hon har upplevt fyra regimers förhållande till pressfrihet och satir, och blivit åtalad för hädelse, men har läsarnas fulla uppmärksamhet. Sverigeaktuella Doaa el-Adl samtalar om ansvar, budskap och tillvaron som tidningsanställd satirtecknare i Egypten med sin svenska kollega Karin Sunvisson. Text: Karin Sunvisson. Foto: Hadeer Mahmoud.

REPORTAGE Barnserier med växtkraft

Den samtida svenska barnserien har fått ett kreativt uppsving. Och bredden i genren serieböcker för barn är stor. Ändå finns problem, som konstnärlig växtvärk och svårigheten att nå ut i en bokbransch med sviktande ekonomi. Text: Alexandra Sundqvist. Illustration: Fabian Göranson.

ESSÄ Politikens omslagsform

Bokformgivning av politisk litteratur för 50 år sedan och i dag – vad finns det för likheter och skillnader? Pontus Dahlman radar upp laddade titlar från 1970 och 2020, och närstuderar bilder, typsnitt och visuella idéer. Text: Pontus Dahlman.

ANALYS Nya rum för bilder

Digitala museer har funnits sedan 1990-talet. Men plötsligt finns det många fler att välja på. Under en tid när allt fler museer tvingades stänga sina fysiska rum öppnades desto fler online. Johan Jacobsson Franzén går på virtuell konstvandring i jakt på tröst, inspiration och hopp. Text: Johan Jacobsson Franzén. Illustration: Munira Yussuf.

FRÅGA JURISTEN Upphovsrätt, förskott och skissarvode

Hur räknar jag ut dröjsmålsräntan? Får jag upphovsrätt automatiskt? Sandra Åkesson har svarat på extra många läsarfrågor om juridik, arvoden och avtal till detta nummer, som är hennes sista som förbundsjurist på Svenska Tecknare. Text: Sandra Åkesson. Illustration: Olivia Skoglund.

KRÖNIKA Nu berättar vi om vår verklighet

Inspireras av elefantens hälsningsrutiner och kommunikativa förmåga, uppmanar Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare. Börja med att avtala om rättigheter och villkor innan arbetet sätter i gång. Text: Josefine Engström. Illustration: Kate England.

DESSUTOM

Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Alexandra Sundqvist.

Bild Gala Porras-Kims teckningar av zapotekiskans språkljud.

Detalj: Parasto Backman reflekterar över Black Lives Matter-rörelsens typografiska uttryck.

Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare.

Svenska Tecknare-sidan: Notiser och information.

MEDVERKANDE I #3 2020

Skribenter: Maina Arvas, Pontus Dahlman, Josefine Engström, Johan Jacobsson Franzén, Alexandra Sundqvist, Karin Sunvisson, Sandra Åkesson.

Illustratörer: Kate England, Fabian Göranson, Olivia Skoglund, Munira Yussuf.

Fotografer: Hadeer Mahmoud, Fernando Medina.

Omslag: Bild av Doaa el-Adl, från boken Die Welt der Frau (Scherz & Schund, 2020).

Art direction och grafisk form: Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra.

Korrektur: Elena Tillman Sperandio.

Repro: Fernando Medina/Spektra.

Tryckeri: Trydells.

Kommunikation: Jenny Gustafsson, Hanna Weiderud.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.