Krönika: Betala bildskaparna i en värld av bilder

Vi lever med bilder. Vi kopierar, tar skärmdumpar och skickar dem vidare. Varför omfattas då inte stillbild av privatkopieringsersättningen? Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström skriver om PKE och arbetet för att även bildskaparna ska ersättas.

Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 4, december 2020. Text: Josefine Engström. Illustration: Marianne Pettersson-Soold.

Sedan jag började arbeta på ST har min vokabulär utökats med en stor mängd förkortningar. De genomsyrar allt. Exempelvis reglerar LKFU vår verksamhet och PRV är tillsynsmyndighet. Genom KLYS arbetar vi för att DSM ska implementeras till fördel för upphovspersonerna. Och i BUS samarbetar vi med SFF, KRO, BLF, SJF och SK för att försäkra oss om att våra yrkesgrupper ersätts på bästa sätt genom både IR och IV.

Och nu på sistone mobiliserar vi oss för att PKE även ska omfatta stillbild. PKE – privatkopieringsersättningen, är sprungen ur ett EU-direktiv som fastslår att upphovspersoner ska ersättas när deras verk kopieras för privatbruk. Men i Sverige ersätter man endast kopiering av text, musik och rörlig bild.

Två år innan den första Iphonen släpptes gjordes den senaste svenska utredningen av PKE. Sedan dess har användandet av bild ökat lavinartat. Genom lätthanterlig teknik och sociala medier har vårt beteendemönster ändrats – vi kommunicerar i allt större utsträckning via bild. Vi omringas av bild, vi lever med bild och vi kopierar bild. Vi laddar ner, skannar, tar skärmdumpar och sedan skickar vi dem till familj och vänner.

Detta bekräftas i en undersökning som nyligen publicerades – stillbild är det som kopieras mest för privat bruk. Ändå ersätts inte bildskaparna. Det borde vara självklart, samt att alla kopieringstekniska apparaturer inkluderas, såväl analoga som digitala. Och lika självklart borde det vara att det just är elektronikbranschen som fortsättningsvis ersätter dem som skapar mervärde åt deras produkter. För utan innehåll att kopiera skulle deras produkter inte vara lika eftertraktade.

PKE ska nu ses över igen, regeringen har tillsatt en utredning. Och under tiden fortsätter vi arbeta för att slutsatsen ska bli att stillbild ska omfattas av PKE och för att ni snart ska kunna ersättas för privatkopiering av era bilder.

Mvh, Ordf. JE

Förkortningsförklaring:

ST – Svenska Tecknare

LKFU – lagen om kollektiv förvaltning av upphovsrätt

PRV – Patent- och registreringsverket

KLYS – Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd

DSM – Digital single market (nytt upphovsrättsdirektiv)

BUS – Bildupphovsrätt i Sverige (förkortningen används inte längre)

KRO – Konstnärernas Riksorganisation

SFF – Svenska Fotografers Förbund

BLF – Bildleverantörernas Förening

SJF – Journalistförbundet

SK – Svenska Konstnärsförbundet

IR – Individuell reprografiersättning

IV – Individuell visningsrätt

PKE – privatkopieringsersättning

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.