Omslagsbild Tecknaren: Alva Skog Art Direction och grafisk form Tecknaren: Mia Degerman och Vejde Gustafsson på Spektra

Innehåll: Tecknaren nr 4, december 2020

Röster från bild- och formbranschen om att arbeta under pandemin, Jakob Tuchten som grundade spelstudion Might and delight, illustrationer av kropp och sjukdom, samt broderade bilderböcker. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren nummer 4, utgiven i december 2020.

Ledare: Streck efter streck

”Krisen har tvingat mig att försöka hitta en ny lösning genom att bredda min kompetens, men det finns inget skyddsnät. Även om jag klarar mig och tjänar tillräckligt som illustratör kommer det alltid att finnas en risk att allt går i botten på grund av att samhället inte värdesätter frilansare.”

Tidningen ska på tryck i morgon men i stället för att skriva ledaren sitter jag och stryker i min almanacka. Ja, den är i papper, jag gillar att prassla med sidorna när jag skriver in deadlines, releaser, uppdrag. Nu stryker jag streck efter streck över plötsligt avbokade åtaganden. Precis som i våras.

När vi började planera det här numret kändes det rimligt och viktigt att sammanfatta något av ett år under pandemin. Vid trycklämning ser det mer ut som ett önsketänkande: som om det här katastrofala året skulle vara något att se tillbaka på? Som om det var på väg åt rätt håll till slut. För när vi fixar de sista korren via telefon är smittans andra våg ett faktum. Oron, intensivvårdsantalen och dödstalen stiger. Restriktionerna har skärpts, och många med mig sitter i detta nu och stryker i sina almanackor. Igen.

Och just därför är det kanske ändå rimligt och viktigt att summera läget under 2020. Vi vet att bild- och formskapare har drabbats ekonomiskt av coronakrisens konsekvenser genom förlorade, uppskjutna eller pausade uppdrag. I det här numrets reportage hör du några röster från branschen.

Som illustratören Steffi Alouch, citerad här ovan, som under den här tiden har passat på att vidga sitt kreativa kunnande. Hon har både känt av otryggheten i systemet, och stärkts i övertygelsen om vikten av att organisera sig.

Hur ser din almanacka ut? Hur har året varit för dig? Skriv och berätta om du vill.

/Maina Arvas

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 4 2020

REPORTAGE Kreatörer i kristider
Hur summerar bild- och formskapare ett år under en pandemi? Överlever kreativiteten i kris och kan den till och med gå stärkt ur den? När inkorgen gapade tom bestämde sig illustratören Steffi Aluoch för att vidareutbilda sig. Grafiska formgivaren Mark Ingelse vände sig till andra branscher än de invanda. Arvodesrådgivaren och agenten Lisa Engström betonar att behovet av bilder blir ännu större i kristider. Text: Maria Molin. Illustration: Alva Skog. Foto: Sofia Runarsdotter, Karl Melander, Märta Thisner.

PORTRÄTT Jakob Tuchten
Efter en livskris grundade Jakob Tuchten spelstudion Might and Delight. Tio år senare har de etablerat sig som en stilbildande indiejätte i spelvärlden. Men framgångarna och den våldsamma kärleken till tecknandet har haft ett högt pris. Text: Johan Kellman Larsson. Foto: Lisa Arfwidson.

ESSÄ Illustrerad kroppslighet
Hur gestaltas sjukdom i bild? Med start i illustrationer av diabetes funderar Emil Åkerö över hur den mänskliga anatomin skildras i information till barn respektive vuxna: finns det något mellanting mellan antropomorfism och realism (eller inga bilder alls)? Text: Emil Åkerö. Illustration: Michel Ducourneau.

ANALYS Broderade bildvärldar
Hörs orden bättre om de broderas, och finns det en form av terapi i broderi? Alexandra Sundqvist följer den tecknade tråden genom tre nya böcker, och finner en hyllning till långsamheten, hantverket och det mödosamma arbetet i att sy egna bildvärldar. Text: Alexandra Sundqvist. Foto: Fernando Medina.

FRÅGA JURISTEN Parodin och upphovsrätten
Parodi, hävdade komikern och skribenten Aron Flam om sina illustrationer som liknade Bertil Almqvists En svensk tiger. Kränkning av upphovsrätten, hävdade Beredskapsmuseet som äger upphovsrätten till Almqvists verk i dag. Målet aktualiserar två intressen som Svenska Tecknare värnar om – upphovsrätt å ena sidan och yttrandefrihet å andra sidan. Vad säger lagen egentligen, och vad konstaterade domstolen? Text: My Berggren. Illustration: Samuel Nyholm.

KRÖNIKA Betala bildskaparna i en värld av bilder
Vi lever med bilder. Vi kopierar, tar skärmdumpar och skickar dem vidare. Varför omfattas då inte stillbild av privatkopieringsersättningen? Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström skriver om PKE och arbetet för att även bildskaparna ska ersättas. Text: Josefine Engström. Illustration: Marianne Pettersson-Soold.

DESSUTOM

Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Alexandra Sundqvist. Bild Anna Haifischs seriealbum om plågade konstnärssjälar.

Detalj: Jan Bergerlind hittar tomtemotiven i sin egen vardag.

Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare.

Svenska Tecknare-sidan: Notiser och information.

MEDVERKANDE I #4 2020
Skribenter: Maina Arvas, My Berggren, Josefine Engström, Johan Kellman Larsson, Maria Molin, Malin Palmqvist, Alexandra Sundqvist, Emil Åkerö.

Illustratörer: Michel Ducourneau, Samuel Nyholm, Marianne Pettersson-Soold, Alva Skog.

Fotografer: Lisa Arfwidson, Fernando Medina, Karl Melander, Sofia Runarsdotter, Märta Thisner.

Omslag: Illustration av Alva Skog.

Korrektur: Elena Tillman Sperandio.

Repro: Fernando Medina/SpektraTryckeri: Trydells.

Kommunikation: Jenny Gustafsson, Hanna Weiderud.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.