Omslag Isabel Leal Bergstrand, Grottan I, 2016.

Tecknaren nr 1 – mars 2021

Färgers betydelse i arbetet med illustration och grafisk form, illustratören, konstnären och formgivaren Shabnam Faraee, formen i fotoböcker om katastrofer, och bildstarka brädspel. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren nummer 1, utgiven i mars 2021.

Ledare: Ord som öppnar upp

Shabnam Faraee säger att hon har svårt att sätta ord på det hon skapar. Ändå gör hon just det så fint när hon porträtteras av Johan Kellman Larsson och Anna Drvnik till det här numret. Vackert beskriver hon dragningen till berättelser, respekten för hantverk och faiblessen för det långsamma.

Men hon är inte ensam om tvekan inför att tala om det egna arbetet. Kommer orden att låsa in, förminska, styra fel, avslöja? Kommer de att låta banala, eller pretentiösa? Varför ens sätta ord på det när själva arbetet ju finns där? Jo, av flera anledningar men vi kan börja med tre.

  1. För att vi är många som gärna vill läsa de där orden. Som vill suga i oss förklaringarna till varför de små ängsblommorna på Faraees mattmönster behövde göras stora (både estetik och ekonomi), eller varför hon föredrar tekniker som tar sin tid (både estetik och politik).
  2. För att när bild- och formskapare talar om sina processer och verk synliggörs deras värde. Och det behövs i en samtid som ibland verkar dumblunda för vikten och värdet av det kreativa, kulturella och konstnärliga, som tror att innehåll är gratis. Därför är det en lisa att få fascineras av de unika kunskapsarkiv och färgkartor som ryms i huvudena på grafiska formgivaren Lotta Kühlhorn och illustratörerna Andreas Samuelsson och Isabel Leal Bergstrand, intervjuade i Maria Molins reportage.
  3. För att de där orden som kan förhöja och fördjupa samtidigt kan dubbelverka genom att öppna upp en värld som kan se sluten ut från utsidan. Att generöst sätta ord på bild, form och arbetsprocesser – som även animationsfilmsregissören Linda Hambäck och diskbänksserietecknaren Ulrika Linder gör i det här numret – kan kanske avmystifiera och bjuda in till yrkesfält som behöver fler olika röster. Och fler ord.

 

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 1 2021

REPORTAGE Bada i färg
Färg kan vara som ett kraftfullt utropstecken, eller skapa en stram ram. Färgvalet är ofta en stor del av bild- och formskapares uttryck. Grafiska formgivaren Lotta Kühlhorn och illustratörerna Andreas Samuelsson och Isabel Leal Bergstrand berättar om vad färg betyder för dem och hur de hittar sin personliga palett. Text: Maria Molin.

 

PORTRÄTT Shabnam Faraee
Shabnam Faraee arbetar gränsöverskridande med grafisk form, mönsterdesign och illustration. I botten finns ofta en politisk sprängkraft. Johan Kellman Larsson möter en formgivare, illustratör och konstnär som hyllar långsamheten. Och som vill betona det gemensamma, snarare än det som skiljer oss åt. Text: Johan Kellman Larsson. Foto: Anna Drvnik.

 

ESSÄ Katastrofernas fotografier
Oväder, gruvdrift, vattenkraft, ekonomisk kris, tomhet, överkörda djur. Flera av det senaste årets fotoböcker skildrar olika typer av katastrofer och människans påverkan på naturen. Pontus Dahlman ser hur formgivningens koncept möter det fotografiska materialet. Text: Pontus Dahlman.

 

ANALYS För ögat och hjärnan
Vetenskapligt illustrerade fåglar, färgglänsande kyrkfönster, surrealistisk konst och greppvänliga sagopussel. Hur hänger bildkonst och brädspel ihop, och behöver ett spel vara snyggt för att vara roligt att spela? Johan Jacobsson Franzén testspelar fyra sällskapsspel och funderar över det visuella utförandet. Text: Johan Jacobsson Franzén.

 

FRÅGA JURISTEN Ingår arbetsfilerna i jobbet?
Ska jag lämna ifrån mig arbetsfiler eller mallar till kunden när jag har slutfört ett uppdrag även om det inte står i avtalet? Svenska Tecknares juridiska medlemsrådgivare reder ut denna och andra frågor kring juridik och arvoden. Text: My Berggren. Illustration: Al Murphy.

 

Krönika: Nu ska här bli andra bullar!
Offert, förhandling, upphovsrätt, avtal och en påse bullar. Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström skriver om organisationens arbete med att ta fram riktlinjer för en hållbar marknad för bild- och formskapare. Text: Josefine Engström. Illustration: Maria Källström.

 

DESSUTOM

Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Alexandra Sundqvist.

Bild: Grotesk Press lyfter kreatörer med risografi.

Arbetsyta: Ulrika Linder tecknar på gamla kuvert.

Detalj: Linda Hambäck söker de skeva linjerna.

Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare.

Svenska Tecknare-sidan: Notiser och information.

 

MEDVERKANDE I #1 2021

Skribenter: Maina Arvas, My Berggren, Pontus Dahlman, Josefine Engström, Johan Jacobsson Franzén, Johan Kellman Larsson, Maria Molin, Alexandra Sundqvist.

Illustratörer: Maria Källström, Al Murphy.

Fotograf: Anna Drvnik.

Omslag: Isabel Leal Bergstrand, Grottan I, 2016.

Korrektur: Elena Tillman Sperandio.

Repro: Fernando Medina/SpektraTryckeri: Trydells.

Kommunikation och webb: Jenny Gustafsson, Hanna Weiderud.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.