Illustration: Maria Källström.

Krönika: Nu ska här bli andra bullar!

Offert, förhandling, upphovsrätt, avtal och en påse bullar. Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström skriver om organisationens arbete med att ta fram riktlinjer för en hållbar marknad för bild- och formskapare.

Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 1, mars 2021. Text: Josefine Engström. Illustration: Maria Källström.

Allt var inte bättre förr, men vissa saker var i alla fall enklare. Illustratören Gunna Grähs berättar för mig hur tecknare samlades och traskade upp på en känd tidning med en påse bullar för att förhandla arvoden med chefredaktören. Det var en rutin som inte ansågs särskilt konstig. I dag är den otänkbar.

I dag är det desto vanligare att man bara får ett avtal att tacka ja eller nej till. Ett avtal som är framtaget av tidningsförlagens jurister och som ser likadant ut för förlagens alla utgivningar.

Ett exempel på hur ett samtida avtal kan se ut är att uppdragsgivaren köper rätten att publicera verk i alla samtida medier, samt all framtida ännu okänd medieteknik. Utan att betala mer för det än ett grundarvode.

Gemensamt för uppdragsgivare över alla discipliner och områden är att de under åren har slipat sina förhandlingsmetoder. Och samtidigt kan man säga att vi utövare inte har gjort det. Men det ska det bli ändring på.

Svenska Tecknare är nu i slutfasen av att färdigställa riktlinjer för en hållbar marknad. En professionell kodex över hur processen från offert till avtal bör gå till. Men också ett gemensamt förhållningssätt till hur upphovsrätten, vår grundbult, ska betraktas och värnas.

Det är enbart vi själva som kan säkerställa våra rättigheter och rätten till skälig betalning – var och en gemensamt. Om alla har samma utgångspunkt och i dialog med uppdragsgivare ställer samma krav så kommer vi att kunna skapa de förutsättningar som behövs för att kunna leva på våra yrken. Men alla måste hjälpa till.

Visst ska uppdragsgivare ha möjligheten att köpa rätten att publicera verk fritt, men då ska kostnaden motsvara nyttjandet. Föreställ er ett skäligt arvode för framtida, ännu okänd, medieteknik. Och föreställ er mängden bullar vi skulle kunna bjuda uppdragsgivare på då.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.