Omslag: Mahmoud Elhossieny fotograferad av Tarek Moukaddem.

Tecknaren nr 2 – juni 2021

Den grafiska formgivaren Mahmoud Elhossieny som driver Arabic Cover Design Archive i Kairo, kopplingen mellan trädgård och bildskapande, breddad rekrytering och inkludering på konstnärliga högskolor, och bilderböcker om husdjur. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren nummer 2, utgiven i juni 2021.

Ledare: Känn arkivkärleken

På Tecknarens omslag sitter Mahmoud Elhossieny vid en portal till andra tider och platser. Okej, han befinner sig i biblioteket på kulturcentret Barzakh i Beirut, där han fotograferas av Tarek Moukaddem. Men portalliknelsen är Elhossienys egen beskrivning av hur en samling bokomslag kan fungera för den som betraktar dem.

Han är den grafiska formgivaren som just nu bygger upp det digitala arkivet Arabic Cover Design Archive för att tillgängliggöra designhistoria från Mellanöstern och Nordafrika: bok- och tidningsomslag, röstinspelningar, intervjuer och skisser. Han kallar det visuell arkeologi.

”Det här är en samling historiska artefakter, men man kan lika gärna tänka på det som en samling startpunkter, förklaringar, källor eller historier”, berättar han i Samira Bouabanas intervju.

Hon har, som en av grundarna till projektet Hall of Femmes som synliggör kvinnor inom design, liknande erfarenheter av att vilja spegla samtiden i historien. Efter att ha sett det projektet växa fram för över tio år sedan och involverats i några av dess böcker var jag säker på att Bouabana och Elhossieny skulle ha mycket att prata om i dag. Deras möte blev ett samtal om historieskrivning och designidentitet. Arkivskapandet som en form av aktivism, eller ”arkivism” för att låna det ord som Stockholms Kvinnohistoriska så snyggt har satt på sin aktuella satsning på historiskt synliggörande. Arkivkärlek ligger i tiden.

I tiden ligger också diskussionen om designidentitet i utbildningssammanhang. Till det här numrets essä bad jag Maryam Fanni att resonera kring inkludering på konstnärliga högskoleutbildningar. Nathalie Ruejas Jonson har bildtolkat hennes text om icke-vithet, klasstillhörighet och jämlikhetsskapande i klassrummet.

Maina Arvas

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 2 2021

PORTRÄTT Mahmoud Elhossieny

Han lämnade reklambranschen för att söka efter den arabiska designens identitet. Mahmoud Elhossieny har startat Arabic Cover Design Archive i Kairo för att göra designhistoria från Mellanöstern och Nordafrika tillgänglig för alla. Text: Samira Bouabana.

Foto: Tarek Moukaddem.

REPORTAGE Att odla bilder

Skapande och odling är tätt sammankopplade för bilderboksskaparen Lena Anderson, illustratören och trädgårdsdesignern Per Axell och mönsterformgivaren och odlaren Hanna Wendelbo. De hittar sina motiv i trädgårdens blommor och träd. Varför och hur inspireras de av växtlighet och hur omvandlar de den till bild och form? Text: Maria Molin.

ESSÄ Klass och vita rum i klassrummen

Bild- och formskapare är några av de yrkesgrupper som formar samhället. Men hur formas de som har dessa yrken? Maryam Fanni skriver om vilka som tar del av konstnärliga högskoleutbildningar, och resonerar kring icke-vithet, klasstillhörighet och jämlikhetsskapande. Text: Maryam Fanni. Illustration: Nathalie Ruejas Jonson.

ANALYS Som hund och katt

Katter och hundar finns det gott om i den samtida barnlitteraturen. Men är de alltid gulliga och älskvärda? Alexandra Sundqvist läser tre husdjursskildringar – om längtan, förändring, rädsla, mod och frustration. Text: Alexandra Sundqvist. Foto: Fernando Medina.

FRÅGA JURISTEN Ritning på relationsbygget

”För dig som frilansar inom visuell kommunikation är kundrelationen naturligtvis A och O.” Svenska Tecknares förbundsjurist Marcela Contardo påminner om att bygga en bra kundrelation genom att grunda med ett bra avtal, samt svarar på frågor om juridik. Text: Marcela Contardo. Illustration: Marja Nyberg.

KRÖNIKA: Tala så att jag får se dig!

”I växelverkan mellan tala och lyssna möter vi förhoppningsvis varandra.” Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström skriver om hur ett nytt antologiavtal som berör hundratals illustratörer har arbetats fram genom ihärdig och angelägen dialog mellan föreningens arbetsgrupp och förlaget. Text: Josefine Engström. Illustration: Moa Schulman.

 

DESSUTOM

Bild: Rent och smutsigt i Erik Svetofts nya seriealbum.

Arbetsyta: Cecilia Pettersson skapar mönster vid fönstret. Foto av Marit Lissdaniels.

Detalj: Designstudion Figurs bokstäver blåser i vinden.

Medlemsenkät: Vi ställer tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare.

Svenska Tecknare-sidan: Svenska Tecknares årsberättelse, bokbranschens digitalisering, omvärldsanalys och frimärksavtal.

 

MEDVERKANDE I #2 2021

Skribenter: Maina Arvas, Samira Bouabana, Marcela Contardo, Josefine Engström, Maryam Fanni, Maria Molin, Alexandra Sundqvist.

Illustratörer: Nathalie Ruejas Jonson, Marja Nyberg, Moa Schulman.

Fotografer: Marit Lissdaniels, Tarek Moukaddem, Fernando Medina.

Omslag: Mahmoud Elhossieny fotograferad av Tarek Moukaddem.

Korrektur: Elena Tillman Sperandio.

Repro: Fernando Medina/Spektra.

Kommunikation och webb: Jenny Gustafsson, Hanna Weiderud.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.