Illustration: Moa Schulman.

Krönika: Tala så att jag får se dig!

”I växelverkan mellan tala och lyssna möter vi förhoppningsvis varandra.” Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström skriver om hur ett nytt antologiavtal som berör hundratals illustratörer har arbetats fram genom ihärdig och angelägen dialog mellan föreningens arbetsgrupp och förlaget.

Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 2, juni 2021. Text: Josefine Engström. Illustration: Moa Schulman.

Konceptet dialog föddes i samband med demokratins uppkomst i det antika Aten och hade en stor förespråkare i Sokrates. Han såg dialogen som en undersökning. ”Tala så att jag får se dig”, lär han ha sagt.

Det är fint, tycker jag, att förutsättningen för att någon annan ska nå dig är att du genom att formulera dig visar och förklarar vem du är och vad du behöver. Självklart kräver en dialog också lyssnande. Och i växelverkan mellan tala och lyssna möter vi förhoppningsvis varandra.

En arbetsgrupp från Svenska Tecknare har lyckats besanna Sokrates ord – de har talat så att barnboksförlaget Bonnier Carlsen såg dem och lyssnade på dem. Och i gengäld lyssnade arbetsgruppen på förlaget och såg deras perspektiv. Efter en flerårig dialog är resultatet att Bonnier Carlsen nu kan presentera ett nytt antologiavtal som är bättre anpassat till tecknares villkor och som Svenska Tecknare står bakom.

Det är härligt att föreningen kan få hissa ett avtal i stället för att dissa, så som vi har blivit vana vid de senaste åren. Visst har båda parter fått kompromissa, men det är väl också det som är en del av en fruktsam dialog. Processen inger hopp om att uppdragsgivare faktiskt vill lyssna, förstå och måna om avtal som gagnar alla parter. Och den bevisar återigen att om vi går samman blir vi starka och en kraft att ta hänsyn till. Vi kan uppmana till dialog genom att enträget visa på de egna perspektiven. Det är en övning i pedagogik, kanske just det som krävs för att nå fram till uppdragsgivare.

Och vi ska inte glömma den expertis vi besitter, vilket arbetet med Bonnier Carlsen är ett perfekt exempel på. Antologiavtalet berör hundratals illustratörer som nu kommer att arbeta under bättre villkor, tack vare arbetsgruppens kompetenta ihärdighet och förlagets angelägenhet. Jag tror att Sokrates hade varit stolt.

 

Läs mer om det nya antologiavtalet och föreningens andra avtal här.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.