Omslag: Illustration av Maria Fröhlich.

Tecknaren nr 3 – september 2021

Serietecknaren Maria Fröhlich, arvoden inom bild och form, tecknad mat i serier och filmer, och grafisk formgivning av handtvålar. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren nummer 3, utgiven i september 2021.

LEDARE: Pengar och drömmar
Snabbt, bra och billigt. En vanlig dröm hos uppdragsgivare inom bild och form kanske? Men en kombina­tion av alla tre parametrarna på en gång är i reali­teten en omöjlighet. Det är budskapet i ett snillrikt diagram, som formstudion Bastion Agency Studio Lab har gjort, över förväntningar och förutsätt­ningar när det kommer till uppdrag. Snabbt och bra kostar mycket pengar. Bra och billigt kräver mycket tid. Snabbt och billigt blir … inte så bra.

Kolla in diagrammet på deras Instagramkonto @bastionagency för aha-insikter i arbetsvillkors- och arvodestänk. Det är en extra rekommendation jag vill skicka med det här numret där vi har avkrävt många deras tankar och råd kring arvoden och villkor.

Illustratören och grafiska formgivaren Felicia Fortes, animatören och konstnären Andreas Wannerstedt och agenten Petra Bauer resonerar kring att ta betalt i Malin Palmqvists reportage, illustrerat av Linnéa Teljas Puranens bild av den snåriga jobblabyrinten. Oscar Anderssons springande fiskdamm ger en bild av snabbhetskravet i illustrationen till Marcela Contardos Fråga juristen-sidor.

Kanske kan Bastions diagram användas även för att tänka kring ens egen verksamhet, målen och drömmarna? Det krävs ju resurser för att uppnå drömmar, ett annat ämne vi tar upp i det här numret. När serietecknaren Maria Fröhlich som barn insåg vad hon ville jobba med satsade hon sin tid varje dag på tecknandet för att uppfylla sin dröm. Läs om hur det gick i Emil Åkerös och Sofia Runarsdotters porträtt.

Kopplingen mellan parametrarna ”bra” och ”tid” påpekar Fröhlich själv: ”Superhjälteserier är ett sådant arbete där tecknaren blir bättre med tiden, det går inte att nå sin topp förrän man har hållit på ett bra tag, eftersom det är ett så hantverksorienterat yrke.”

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 3 2021

PORTRÄTT Maria Fröhlich
Efter att ha sett X-Men som barn började hon öva sig på att teckna varje dag, och drömde om att illustrera för det amerikanska serieförlaget Marvel Comics. Som vuxen har serietecknaren Maria Fröhlich gjort just det. Och nu är hon aktuell med en egen barnbok. Text: Emil Åkerö. Foto: Sofia Runarsdotter.

REPORTAGE Vad kostar bilden?
Fråga en kollega, testa en monstertaxa, begränsa användningen, håll auktion i kryptovaluta. Det finns många sätt att tackla arvodesfrågan. Malin Palmqvist pratar med illustratören Felicia Fortes, animatören Andreas Wannerstedt och agenten Petra Bauer om att ta betalt. Text: Malin Palmqvist. Illustration: Linnéa Teljas Puranen. Foto: Marc Femenia, Nicke Johansson.

ESSÄ Maträtter som berättar
Vi äter med ögonen sägs det. Ida Säll påpekar att vi även läser med munnen. I alla fall när det kommer till måltidsskildringarna i tecknade serier och filmer. Hon suktar efter anrättningar från Asterix, Studio Ghibli och Musse Piggs husvagn, och funderar över vad den tecknade maten betyder. Text: Ida Säll. Illustration: Hanna Böhm.

ANALYS Flytande och fast form
Droppar, bubblor, pumpar och prasslande papper med stram text. Handtvålen har sin givna plats vid handfatet i pandemitider. Men hur ser den ut egentligen? Pontus Dahlman tittar närmare på den grafiska formen på förpackningarna medan han tvättar händerna. Text: Pontus Dahlman. Foto: Fernando Medina.

FRÅGA JURISTEN Hur bråttom är det – egentligen?
Har du fått en förfrågan om ett bild- eller formjobb från någon som bara ”måste ha svar i dag”? Svenska Tecknares förbundsjurist Marcela Contardo bromsar gärna lite och hjälper dig med frågorna du vill ha svar på för att kunna tacka ja, samt svarar på frågor om juridik. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 3, september 2021. Text: Marcela Contardo. Illustration: Oscar Andersson.

KRÖNIKA Manifestera din upphovsrätt
”Gör upphovsrätten till din genom att manifestera den i avtal och överenskommelser.” Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström skriver om föreningens arbete kring grafisk form och upphovsrätt. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 3, september 2021. Text: Josefine Engström. Illustration: Jonas Frank.

DESSUTOM
Bild: Matt Shane och Jim Holyoak ställer ut på Teckningsmuseet.
Detalj: Detalj Jonas Poher Rasmussens dokumentär berättas med animation. Text av Ida Säll.
Medlemsenkät: Vi ställer tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare.
Svenska Tecknare-sidan: Nya representan­ter, stipendium, Kopieringsfonden och biblioteksersättningen.

MEDVERKANDE I #3 2021

Skribenter: Maina Arvas, Marcela Contardo, Pontus Dahlman, Josefine Engström, Malin Palmqvist, Alexandra Sundqvist, Ida Säll, Emil Åkerö.

Illustratörer: Oscar Andersson, Hanna Böhm, Jonas Frank, Linnéa Teljas Puranen.

Fotografer: Marc Femenia, Nicke Johansson, Fernando Medina, Sofia Runarsdotter.

Omslag: Illustration av Maria Fröhlich.

Korrektur: Elena Tillman Sperandio.

Repro: Fernando Medina/Spektra.

Kommunikation och webb: Jenny Gustafsson, Hanna Weiderud.

Tryckeri: Trydells

 

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.