Omslag: Bilder av Mats Jonsson ur Nya Norrland, Galago, 2017.

Tecknaren nr 4 – december 2021

Serietecknaren Mats Jonsson, tidsmarkörer i illustration, grafisk formgivning av utställningskataloger, och bildutställningar med italienskt tema. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren nummer 4, utgiven i december 2021.

LEDARE: Detaljer och dramaturgi

Rörelsemarkeringar, ljudord och slutrutor där det säger: ”PLOPP!” Komiska hyss från mainstreamserietraditionen som Mats Jonsson inte räds att använda när han ger sin skildring av den svenska statens kulturella folkmord på skogssamer i boken När vi var samer. ”Hattarna ska flyga”, även i den allvarligaste av berättelser. Det förklarar han i Ida Sälls och Frida Sjögrens porträtt.

Och i mixen av skratt och sorg uppstår svänget. Jonsson säger sig verka inom genren taffligt tecknad självbiografi och nog är det i hans allt annat än slicka linjer som det emotionella ryms och växer. Alla figurer känner känslor tydligt, tårar och ångest markeras, även hos djuren – de ständigt närvarande och deltagande katter, hundar och vargar som smyger bland barrskog under svart och tätt stjärnbeströdd himmel.

Med en resarchgrundad journalistisk metod, filmiska stilgrepp och scenisk dramaturgi naglar han fast läsaren i en faktatät, privat och politisk, historielektion som börjar när inlandsisen drar sig tillbaka. Och när han ritar in även sig själv smygande bland granarna i en scen mellan förfäder i slutet av 1700-talet, så nära att han sträcka ut handen till dem … då motbevisar han sina egna initiala farhågor om att stå för långt bort från materialet.

I det här numret ägnar vi oss mycket åt greppen som bär berättandet – de dramaturgiska lösningarna och detaljerna som bygger helheten. Bildskaparna Sara Lundberg, Mats Minnhagen och Emma Hanquist berättar om tidsmarkörer och tidlösa symboler i bilderböcker och tidningsillustrationer i Maria Molins reportage om tiden i bilden. Pontus Dahlman resonerar kring den grafiska formgivarens val när det kommer till att

tolka en konstutställning i katalogform. Kan utställningskatalogen sträcka ut konstupplevelsen i både tiden och rummet?

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 4 2021

PORTRÄTT Mats Jonsson

Kanske har han blivit folklig nu. Serietecknaren och författaren Mats Jonsson pratar med Ida Säll om taffligt tecknande, seriedramaturgi och humorns plats i allvarliga ämnen, som i När vi var samer, om släktens samiska historia. Text: Ida Säll. Foto: Frida Sjögren.

REPORTAGE Fånga tiden i detaljer

Hur kan en historisk epok eller samtidens föränderliga tidsanda fångas i illustration? Vilka detaljer i miljön och hos karaktärerna är viktiga att få med och hur ser researcharbetet ut? Sara Lundberg, Mats Minnhagen och Emma Hanquist berättar hur de använder tidsmarkörer och tidlösa symboler i bilderböcker, läromedel och tidningar. Text: Maria Molin.

ESSÄ Konstkatalogens konstruktion

Minne, trofé, faktaguide, tolkningslager, forskningsdokument eller en extra utställningsyta. Katalogen kan sträcka ut konstutställningen i både tiden och rummet. Pontus Dahlman bläddrar i kataloger och pratar med grafiska formgivare och konstnärer om publikationens funktion och form. Text: Pontus Dahlman. Foto: Fernando Medina.

ANALYS Illustrationer av Italien

Italien har både fött och inspirerat otaliga bildskapare genom seklen. Vissa har förblivit okända för omvärlden, andra tycks ha överväldigats av landets skönhet eller manats att utmana makten. Lisa Bjurwald har besökt tre olika bildkonstutställningar med koppling till Italien. Text: Lisa Bjurwald.

FRÅGA JURISTEN Tillsammans synliggör vi formgivaren

Det är lättare för nya uppdragsgivare att hitta dig om de vet vad du heter. Svenska Tecknares förbundsjurist Marcela Contardo påpekar att rätten till namnangivelse, som faller inom den ideella delen av upphovsrätten, även har en kommersiell poäng. Hon svarar också på juridikfrågor tillsammans med My Berggren. Text: Marcela Contardo, My Berggren. Illustration: Rebecka Lindberg Manzuoli.

KRÖNIKA På spaning efter framtiden

Gemenskap, utbyte och utveckling i yrket står på önskelistan när medlemmar (och icke medlemmar) i Svenska Tecknare berättar vad de vill ha av föreningen. Men kanske även ett nytt namn – som får fler att känna igen sig. Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström skriver om föreningens framtidsarbete. Text: Josefine Engström. Illustration: Elin Matilda Andersson.

DESSUTOM

Bild: De kan vinna ALMA-priset i mars.

Detalj: Taurai Valerie Mtake bevarar ngunisymbolerna med lek. Text av Alexandra Sundqvist.

Medlemsenkät: Vi ställer tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare.

Svenska Tecknare-sidan: Omvärldsanalys, utredning och föreningens namn.

MEDVERKANDE I #4 2021

Skribenter: Maina Arvas, My Berggren, Lisa Bjurwald, Marcela Contardo, Pontus Dahlman, Josefine Engström, Maria Molin, Alexandra Sundqvist, Ida Säll.

Illustratörer: Elin Matilda Andersson, Rebecka Lindberg Manzuoli.

Fotografer: Petra Bindel, Fernando Medina, Frida Sjögren.

Omslag: Bilder av Mats Jonsson ur Nya Norrland, Galago, 2017.

Korrektur: Elena Tillman Sperandio.

Repro Fernando Medina/Spektra.

Kommunikation och webb: Jenny Gustafsson, Hanna Weiderud.

Tryckeri: Trydells

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.