Omslag: Aliona Solomadina, City of forms, 2018.

Tecknaren nr 2 – juni 2022

Björn Kusoffsky, creative director på Stockholm Design Lab, den grafiska formgivaren Aliona Solomadinas arbetsmetod, bildskapare om att teckna barn, illustrationer i läromedel och faktaböcker, samt bilder av ukrainska illustratörer. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren nummer 2, utgiven i juni 2022.


LEDARE: Former i staden

Du som är uppmärksam när du rör dig i det offentliga rummet kommer för eller senare att fästa blicken på något skapat av en grafisk formgivare, illustratör eller annan visuell yrkesutövare. Du behöver faktiskt inte ens vara uppmärksam. Bild och form har en avgörande effekt på din vardag, vare sig du tänker på det eller inte.

Den här aspekten på design talar Björn Kusoffsky, creative director på Stockholm Design Lab, om i det här numrets porträtt, skrivet av Johan Kellman Larsson och fotat av Märta Thisner. Och chansen är stor att dina ögon har vilat på något som just Kusoffsky och hans byrå har gjort.

Om ett perspektiv på deras arbete är hur grafisk form är med och skapar en stad, så skulle perspektivet på designern Aliona Solomadinas arbeten kunna vara det omvända. Hon använder staden i skapandet av grafisk form. Solomadina har gjort det till en del av sin arbetsmetod att uppmärksamt se på en stads byggnader. Hon beskriver i sin essä hur hon lånar element från existerande ukrainsk arkitektur och omvandlar dem till typografi och visuella identiteter. Vi publicerar exempel på hennes arbeten, bland annat ur projektet City of forms.

Att se sig omkring i sin omvärld och omvandla den till bildberättelser är också en arbetsmetod som många illustratörer har hållit sig i under den ryska invasionen av Ukraina. Under våren såg vi sociala medier fyllas av tecknade ögonblicksbilder och dagboksanteckningar. I Tecknaren publicerar vi bilder ur två illustratörers krigsdagböcker, Julia Tveritina och Anna Ivanenko. Vi har även beställt illustration av Zhenya Oliinyk och Tania Yakunova. Vill du se fler ukrainska bilder? Kolla in illustratörsklubben Pictoric och deras affischutställning om vardagen före kriget.

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 2 2022

PORTRÄTT: Björn Kusoffsky

Det moderna folkhemmet bär fingeravtryck av Björn Kusoffsky. Hans byrå Stockholm Design Lab har format välkända svenska varumärken, men han har även jobbat med kulturinstitutioner och konstnärer. Johan Kellman Larsson möter honom för ett samtal om användbar design. Text: Johan Kellman Larsson. Foto: Märta Thisner.

REPORTAGE: Det tecknade barnet

Hur kan barns tankar och känslor, upplevelser och erfarenheter gestaltas i bild? Vad är skillnaden mellan att teckna om barn och att teckna för barn? Serietecknaren Alma Thörn, bilderboksskaparen Olof Landström och illustratören Nathalie Ruejas Jonson berättar om sina barnskildringar. Text: Ida Säll.

ESSÄ: Det har aldrig varit lätt

Byggnader blir bokstäver. Den grafiska formgivaren Aliona Solomadina utforskar ukrainska stadsmiljöer genom sin grafiska form. Här beskriver hon hur hon fann en arbetsmetod, och ger exempel på hur hon kopplar samman arkitektur, typografi och visuella identiteter. Text och bild: Aliona Solomadina. Översättning: Magnus Nordén.

ANALYS: Pedagogiska bilder

Intresseväckande, verklighetsfångande, färgsprakande. Johan Jacobson Franzén bläddrar i forskningsartiklar, faktaböcker och läromedel, med bilder av Lotta Sjöberg, Lars Rudebjer, Thomas Fröhling och Marie Neurath, och funderar över vad som är viktigt i pedagogisk illustration. Text: Johan Jacobsson Franzén.

FRÅGA JURISTEN: NFT-konst, hur funkar det?

Vad innebär utvecklingen av NFT-konst för upphovspersoner? Vilka negativa aspekter finns och vad bör du som utövare tänka på? Förbundsjuristen Marcela Contardo skriver om NFT, och svarar på andra juridiska frågor tillsammans med My Berggren, med illustration av Zhenya Oliinyk.

KRÖNIKA: Bilder får dig att tänka

En bild kan tolkas på helt olika sätt av två betraktare. Men tolkandet har fått dem båda att tänka. Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström skriver om bilden som diskussionsfrämjande politiskt verktyg, och Tania Yakunova illustrerar.

DESSUTOM

Bild: Pictorics utställning skildrar Ukraina i affischform.

Arbetsyta: Ur Julia Tveritinas och Anna Ivanenkos krigsdagböcker.

Medlemsenkät: Vi ställer tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare.

Svenska Tecknare-sidan: Årsmöten, ny kursansvarig, och föreläsningar.

MEDVERKANDE I #2 2022

Skribenter: Maina Arvas, My Berggren, Marcela Contardo, Pontus Dahlman, Josefine Engström, Johan Jacobsson Franzén, Johan Kellman Larsson, Aliona Solomadina, Ida Säll. Översättare: Magnus Nordén. Illustratörer: Zhenya Oliinyk, Tania Yakunova. Fotograf: Märta Thisner. Omslag: Aliona Solomadina, City of forms, 2018. Foto: Oleksandr Ranchukov, Yaroslav Solop. Korrektur: Elena Tillman Sperandio. Repro: Fernando Medina/Spektra. Tryckeri: Trydells Tryckeri.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.